Preşedintele Agrostar cere înlocuirea lui Ţurcanu de la conducerea ANSVSA
„Din punctul meu de vedere, cu tot respectul pentru domnul Ţurcanu, dar n-are ce să caute acolo, în această funcţie. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, în condiţiile în care România importă peste 70% din produsele agroalimentare, în condiţiile în care suntem invadaţi de importuri de legume şi fructe din Turcia, trebuie să aibă un om care să ştie să-şi facă treaba şi să pună în securitate populaţia din România”, a afirmat Nicolae la un forum pe tema agriculturii.
El a menţionat că sunt binevenite controalele la produse, dar nu trebuie făcute la raft, ci la ieşirea pe poarta fermelor şi la intrarea în ţară a produselor agroalimentare.
„Pe de altă parte, anul trecut a fost foarte greu pentru toţi agricultorii, noi am cumpărat furaje din străinătate, noi n-am avut furaje în România, a fost o secetă cumplită. Se pot ivi cazuri de acest gen, dar este inexplicabilă cum Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară nu a prevenit acest lucru pentru că ei sunt foarte bine organizaţi, au un sistem de organizare extraordinară. Când merg în curtea producătorului şi crescătorilor de animale ca să le ia taxe, pentru că ne ia o grămadă de taxe, nu se fac şi controale? De ce plătim taxele alea la Autoritate? Plătim ca să avem nişte controale corecte şi care să ne spună ce e de spus, să prevenim anumite lucruri. De ce trebuie să ne trezim la raft că laptele are aflatoxină, de ce trebuie să ne trezim la tarabe că produsele au insecticide şi fungicide, de ce nu trebuie să prevenim de la intrarea în ţară, de ce nu trebuie să prevenim de la ieşirea din fermă?”, a spus preşţedintele organizaţiei sindicale din agricultură şi alimentaţie.
El a amintit că procesatorii spun de foarte mult timp că sunt probleme la importuri, la calitatea legumelor, la importurile de lapte, punând accent pe faptul că ANSVSA ar putea preveni aceste probleme până a ajunge produsele la raft, efectuând controale înainte.
„În momentul când vii cu o asemenea ştire, pe care nici nu ştii s-o gestionezi, nici nu ştii să-ţi faci un deadline foarte clar vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat, vii şi spui că o să avem probele mâine şi probabil că or să iasă poimâine, nici nu ştii până la urmă care sunt punctele-cheie, care sunt fermele, nu avem nicio transparenţă. În primul rând pierd producătorii de lapte, în condiţiile în care au probleme cu aprovizionarea, iar subvenţiile au început să se dea la producători abia de ieri (luni – n.r.)”, a spus preşedintele Agrostar.
El apreciază că ANSVSA trebuie să vină cu probe concrete, să facă publice buletinele de analiză, să spună de unde a fost adus un anumit sortiment de lapte şi ce cantitate de aflatoxină conţine, pentru a fi transparentă faţă de consumatori.
Nicolae a precizat că nu i se pare corect că nu se ştie despre ce firme este vorba în acest scandal, spunând că acestea ar trebui identificate şi luate măsuri potrivit legislaţiei în vigoare.
„La ora asta, domnul Ţurcanu trebuie să plece acasă, să vină un preşedinte care să ştie să administreze, să gestioneze lucrurile într-o piaţă în care avem foarte multe probleme cu diferite produse din import şi chiar din interior”, a conchis preşedintele Agrostar.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alexandru Jurconi, apreciază că ultimele ieşiri publice ale preşedintelul ANSVSA mai mult au dăunat decât au ajutat.
„A fost scandalul cărnii, acum este scandalul laptelui, ne întrebăm ce mai urmează? Asta pune o problemă reală legată de comunicarea noastră publică precum ţară, dar şi ca breaslă. În materie de carne, problema a fost gestionată corect de la bun început. În problema laptelui am sentimentul că undeva acolo la Autoritatea Sanitar-Veterinară s-au cam scăpat caii”, a afirmat Jurconi.
El consideră că ar fi trebuit făcute publice numele celor implicaţi în scandalul laptelui, iar vinovaţii ar trebui să plătească.
„În rândul producătorilor din industrie există o urmă de dezamăgire, se pierde controlul comunicării. Nu preşedintele Autorităţii (ANSVSA – n.r.), nu ministrul (ministrul Agriculturii – n.r.) trebuie să vorbească, din punctul meu de vedere trebuie purtător de cuvânt care să preia această direcţie”, a mai spus Jurconi.
ANSVSA a anunţat, luni, că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Potrivit sursei citate, în conformitate cu dispoziţiile transmise de către preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada 7-8 martie au fost efectuate controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud.
Joi, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători la unităţi de procesare a laptelui.
Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.
Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
În aceste condiţii, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.
Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat joi că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.
Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la laptele contaminat descoperit la o fermă în România, că este foarte bine că Ministerul Agriculturii şi ANSVSA au luat imediat „măsuri radicale” şi a arătat că este important să se continue controalele şi dacă se găsesc nereguli să se închidă fabrica sau să se retragă produsele.