„Din ce am vorbit cu cei opt tour-operatori mai mari, creşterea este de circa 20%, ca şi încasări. Se mai diluează până la sfârşitului anului, pentru că încasările sunt mai mari în prima parte a anului. Eu zic că, dacă rămânem între 15% şi 20% la nivelul unui an, este fenomenal’, a spus Burcea.
În ceea ce priveşte litoralul românesc, preşedintele ANAT a precizat că anul acesta creşterea nu va fi similară celei consemnate anul trecut, deoarece în iulie a plouat şi a fost frig. El a subliniat că, pentru a aduce turişti, trebuie create ‘tot felul de teme’, iar hotelierii ar trebui stimulaţi să construiască piscine.
‘Noi, ca patronat, am propus nişte lucruri. Trebuie să creăm tot felul de teme ca să aducem turiştii. Venisem cu propunerea ‘prima piscină’, era un proiect pe care eu îl vedeam jumătate guvernamental, în care veneau ei şi puneau nişte bani să stimuleze hotelierii să facă piscine. Problema la noi e de piscine pe litoral. Este o părere personală. În Bulgaria sunt 1,3 piscine per hotel, la noi sunt 0,5. Lumea vine la mare la plajă. Dacă aveam piscine şi erau şi cu apă de mare, era bine. Vorbesc pentru sfârşitul lui mai, iunie şi septembrie. Aici trebuie tras foarte tare, pentru că în iulie-august se vinde oricum, fiindcă lumea are vacanţă. Anul acesta nu o să fie aceeaşi creştere ca anul trecut, pentru că a plouat în iulie şi a fost frig’, a explicat Alin Burcea.
Totuşi, a concluzionat acesta, ‘până acum a fost un sezon bun, au fost vânzări bune’.
‘Lucrurile în plan economic, cel puţin până în momentul acesta, merg destul de bine. Veniturile sunt puţin mai mari şi lumea călătoreşte’, a afirmat preşedintele ANAT, într-o conferinţă de presă, subliniind că, pe lângă litoral, s-au vândut bine staţiunile, precum Băile Felix, Călimăneşti Căciulata, Herculane.
Burcea, care este şi proprietar al agenţiei de turism Paralela 45, a precizat că anul acesta românii ‘au plecat bine şi în străinătate’, printre destinaţiile externe cele mai vândute aflându-se Spania, Bulgaria, dar şi Antalya (Turcia), şi s-a înregistrat o creştere mare pe ‘early booking’.
Pentru toamnă şi pentru iarnă s-au vândut şi destinaţii mai ‘exotice’, precum Cuba, Mexic, Mauritius, Cambodgia, Vietnam etc, preţurile variind de la 200 de euro la 1.500 euro.
O ofertă deosebită pentru Crăciun este Laponia, ţara lui Moş Crăciun, pentru care o familie cu un copil va trebui să scoată din buzunar în jur de 5.000 de euro, dar va putea să viziteze casa lui Moş Căciun, să se plimbe cu sania trasă de husky, cu snowmobilul, să pescuiască la copcă etc.