Preşedintele ANCOM spune că nu vor fi restricţii pentru companiile străine care vor implementa tehnologia 5G în România

Toţi operatorii care sunt activi pe piaţa din România sunt gata să ia parte la cursa pentru implementarea tehnologiei 5G şi nu vor fi niciun fel de restricţii sau interdicţii pentru companiile străine interesate de această licitaţie, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, într-un interviu acordat recent agenţiei Xinhua, scrie Agerpres. 
Economica.net - joi, 20 iun. 2019, 08:08
Preşedintele ANCOM spune că nu vor fi restricţii pentru companiile străine care vor implementa tehnologia 5G în România
„Anul trecut, aproape toţi marii operatori au făcut în mod public teste 5G şi totodată şi-au anunţat intenţia de a lansa servicii comerciale 5G în 2020. Nu vor exista restricţii pentru intrarea pe piaţă a altor jucători… Dacă vor participa la licitaţia pentru frecvenţele 5G şi vor câştiga licenţe, beneficiile vor fi pentru utilizatorii finali, care vor avea o gamă largă şi competitivă de opţiuni”, a subliniat preşedintele ANCOM, scrie Agerpres. 

Potrivit lui Sorin Grindeanu, România intenţionează să organizeze o singură licitaţie pentru atribuirea de frecvenţe 605 MHz în a doua parte a acestui an iar licenţele vor fi acordate câştigătorilor până la data de 15 decembrie. Câştigătorii licenţelor vor putea să utilizeze spectrul de frecvenţe începând cu prima zi a lui 2020. 

„5G va demara o adevărată revoluţie industrială în România oferind şansa de a accelera ritmul de reducere a decalajelor care există în România”, a mai spus Grindeanu, estimând o creştere a veniturilor cu peste 4,7 miliarde euro, peste 250.000 de noi locuri de muncă şi creşterea valorii fiscale în industriile smart de la 3,7 miliarde dolari în 2020 până la nouă miliarde dolari în 2026. 

În cazul precedentei tehnologii, 4G, aproximativ 95% din gospodăriile din România beneficiau de servicii LTE după primii cinci ani de la utilizarea licenţelor. „Nu cred că în cazul 5G, ritmul investiţiilor va fi mai lent”, susţine Grindeanu. 

Zilele trecute, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a declarat şi el că România intenţionează să demareze licitaţia pentru frecvenţele 5G în trimestrul patru al acestui an, iar procedura de licitaţie va fi deschisă tuturor, inclusiv companiilor care utilizează echipamente produse de firma chineză Huawei Technologies Co. „Investiţiile necesare în această nouă tehnologie sunt foarte mari şi trebuie să ţinem cont de acest lucru şi să facem licitaţia cât mai atractivă posibil”, a spus Petrescu. 

Alexandru Petrescu a mai spus că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale lucrează la unele modificări pentru a diminua impactul „taxei pe lăcomie”, iar aceste modificări ar putea fi adoptate de Guvern în aproximativ două săptămâni. Ordonanţa de urgenţă adoptată la finele anului trecut stabilea un preţ minim pentru frecvenţele 5G şi o taxă de 3% pe vânzările companiilor de telecomunicaţii. 

Recent, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în comunicaţii, Eduard Lovin, declara şi el că prevederile privind piaţa telecom din OUG 114 trebuie să fie abrogate până la finele acestei luni, urmând ca, ulterior, să fie adoptată o Hotărâre de Guvern care să stipuleze preţurile de plecare pentru licitaţia 5G. 

Reţelele de telefonie mobilă 5G, care deocamdată sunt într-un stadiu incipient, promit o viteză de transfer a datelor de 50 până la 100 de ori mai rapidă comparativ cu actualele reţele 4G şi vor fi o infrastructură vitală pentru o gamă largă de industrii, precum automobilele autonome. Însă 5G se anunţă a fi o tehnologie scumpă. Pentru a putea respecta ceea ce promite această tehnologie, respectiv viteze mai mari de transfer, automobile autonome şi jocuri şi video de înaltă definiţie, reţelele 5G vor trebui să fie mai dense pentru a putea face faţă traficului crescut de date.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...