Preşedintele ANRE cere dublarea capacităţii de înmagazinare a gazelor din România

16 06. 2019
gaze_depozit_92450400

“Toate aceste reglementări nu sunt suficiente pentru a avea o piaţă funcţională. Pentru ca lucrurile să fie finalizate în condiţii optime, apreciez că trebuie să fie crescută capacitatea de înmagazinare de gaze naturale cu cel puţin 3 miliarde de metri cubi. Astfel, garantăm pe de o parte o piaţă care să fie în condiţii optime şi aprovizionarea cu gaze naturale în perioada de iarnă”, a declarat preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, la o conferinţă pe teme energetice organizată de publicaţia Energynomics, după ce a făcut un sumar al ultimelor reglementări emise de Autoritate, inclusiv pentru punerea în practică a OUG 114 şi a modificărilor ulterioare.

“Este nevoie de creşterea substanţială a înmagazinării, doar aşa putem deveni un hub regional. Romgaz trebuie să se ocupe mai mult de acest lucru, sunt zăcăminte golite care pot fi folosite”, a spus şi consilerul de stat al premierului Dăncilă, Florin Ciocănelea, într-o discuţie cu ziariştii la acelaşi eveniment

Cât înseamnă cele 3 miliarde de metri cubi de gaze în plus? Dublu faţă de nivelul actual, în condiţiile în care capacitatea de stocare a României este de circa 3 miliarde.

În ultimii doi ani a fost înregistrată o creștere a obligației privind înmagazinarea de gaze naturale în depozite, în momentul de față ea acoperind aproximativ 70% din capacitatea de stocare la nivelul României. Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale din sezonul rece stocurile din depozite ar trebui să se situeze la minimum 90% din capacitatea de stocare a României , care este în momentul de față de aproximativ 3.070 milioane mc”, ne-a declarat recent președintele CA al Depogaz, Bogdan Stănescu.

Depogaz este sucursală a Romgaz înfiinţată special pentru înmagazinarea gazelor.

Furnizorii de gaze naturale trebuie să aibă stocuri cumulate de gaze de 23,5 milioane MWh, până la sfârşitul acestei luni, potrivit unei decizii a ANRE, aprobată recent. Stocul este cu circa 10% mai mare decât cel pentru iarna trecută, 2018-2019. Şi anul trecut, stocurile stabilite de ANRE au fost mai mari cu 14% faţă de iarna 2017-2018.

Stănescu spunea că Depogaz a demarat procedurile pentru creşterea capacităţii de înmagazinare a unor depozite operate de companie.

“În momentul de față se află în faza de elaborare studiul de depozit privind creșterea capacității de înmagazinare în cadrul Depozitului Sărmășel. Studiul are drept scop dezvoltarea depozitului de înmagazinare subterană existent de la capacitatea de 900 milioane m3/ciclu la 1.550 milioane m3/ciclu, creșterea capacității de injecție cu 4 milioane m3/zi, ajungând la un total de 10 milioane m3/zi și creșterea capacității de extracție cu 4 milioane m3/zi, ajungând la un total de 12 milioane m3/zi.

De asemenea, se află în procedură de achiziție studiul de depozit privind depozitul Bilciurești pentru creșterea capacităților de injecție și extracție zilnice”, spunea oficialul Depogaz, în aprilie.

România consumă circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, circa 90% din producţia internă. Iarna însă, în funcţie de temperatură, importurile cresc şi ajung chiar şi la jumătate din consumul curent.