„Suntem complet convinşi că tot ce ne va putea aduce informaţii pentru a înţelege ce s-a întâmplat în acea perioadă ne va ajuta”, a declarat cotidianului La Nacion ministrul pentru drepturile omului, Claudio Avruj, în legătură cu aceste documente deţinute de Statele Unite.
La originea acestei iniţiative se află Bunicile din Plaza de Mayo, un ONG creat încă din 1977 pentru a căuta copiii dispăruţi sub dictatură. Asociaţia, care a permis identificarea şi găsirea a 119 copii de opozanţi furaţi de la părinţii lor de junta militară, caută în continuare alţi vreo 400.
„În cursul reuniunii care a avut loc în urmă cu două săptămâni la Olivos (reşedinţa prezidenţială), Estela de Carlotto (preşedinta asociaţiei) a formulat această cerere şi a transmis-o preşedintelui. El a luat notă şi a aprobat”, a explicat ministrul.
Liderul administraţiei americane se va afla la Buenos Aires cu începere de la 23 martie, însă calendarul vizitei a provocat o polemică. Argentina va sărbători în acea perioadă împlinirea a 40 de ani de la lovitura de stat militară, din 24 martie 1976, sprijinită de Statele Unite.
Aproximativ 30.000 de persoane şi-au pierdut viaţa ori au dispărut în perioada ultimului regim militar din Argentina.