„Vom schimba definitiv ţara (…) cu sau fără sprijinul liderilor politici, cu toate resursele legale ale Executivului”, a declarat Milei într-un discurs ofensator adresat parlamentarilor, care la începutul lunii februarie i-au inversat pachetul de reforme ambiţios.
„Dacă voi căutaţi conflict, veţi avea conflict”, le-a spus el, precizând că „vă veţi găsi în faţa unui animal diferit de cele cu care v-aţi obişnuit”.
Cu toate acestea, de aproape trei luni, şeful statului a întins mâna întregii clase politice, influenţilor guvernatori de provincii, liderilor de partide, foştilor preşedinţi, pentru a încheia un „nou contract social” pentru ţară, pe baza a zece principii eminamente liberale: echilibru bugetar „non-negociabil”, proprietate privată „inviolabilă”, cheltuieli publice reduse la nivelul „istoric” de 25% din PIB, în special.
Un „Pact din mai”, aşa cum l-a numit, care ar fi semnat simbolic la Cordoba (nord) pe 25 mai, aniversarea revoluţiei din 1810 ce a dus la independenţa Argentinei în 1816.
Pe plan social, Javier Milei le-a cerut argentinienilor „răbdare şi încredere”, în ciuda impactului primelor măsuri de austeritate bugetară (devalorizare de peste 50%, liberalizarea preţurilor, încetarea numeroaselor subvenţii) care, pe termen scurt, dau un impuls inflaţiei şi conduc la o scădere a activităţii economice.
Printre altele, Javier Milei a anunţat vineri închiderea agenţiei publice de presă Télam, pe care a descris-o drept „agenţie de propagandă” a fostei preşedinte peroniste Cristina Kirchner, adaugă AFP.
„Vom închide agenţia Télam, care a fost folosită în ultimele decenii ca agenţie de propagandă kirchneristă”, a declarat Milei în discursul în faţa Parlamentului, fără a oferi detalii.
În februarie, guvernul lui Milei a anunţat că intenţionează „să modifice structura organică şi funcţională” a întregii mass-media publice, inclusiv Télam, precum şi radioul şi televiziunea naţionale.
Fondată în 1945, Télam are peste 700 de angajaţi şi difuzează zilnic aproximativ 500 de ştiri de actualitate naţională, 200 de fotografii, precum şi conţinut video şi radio.
Télam, potrivit website-ului său, „este singura agenţie din ţară cu o reţea de corespondenţi în toate provinciile Argentinei şi are multiple acorduri de cooperare cu agenţii internaţionale”.
Agenţia indică de asemenea pe site-ul său că a fost deja ţinta unor încercări de închidere sub preşedinţii Carlos Menem, Fernando de la Rua şi Mauricio Macri. În 2018, o restructurare a condus în special la 357 de concedieri, dintre care o parte au fost ulterior anulate de instanţe.