Preşedintele ASF a discutat cu autorităţile şi asigurătorii italieni despre piaţa asigurărilor obligatorii auto
Discuţiile au avut loc cu ocazia participării delegaţiei ASF la Conferinţa IVASS dedicată Regimului de Solvabilitate II.
‘Vizita preşedintelui ASF în Italia se înscrie în strategia Autorităţii cu privire la analizarea bunelor practici existente pe pieţele europene mature în domeniul asigurărilor. Italia, una dintre ţările europene cu cele mai mari prime RCA, a fost singura ţară din Uniunea Europeană care a introdus plafonarea tarifelor în 1999, la cinci ani de la liberalizarea tarifelor pentru poliţele auto obligatorii, dar a renunţat după ce a fost declarată în infringement de Comisia Europeană şi a pierdut procesul la Curtea Europeană de Justiţie’, se arată într-un comunicat al ASF remis marţi AGERPRES.
Autorităţile italiene şi societăţile de asigurări au adoptat o serie de măsuri structurale, pe termen mediu şi lung, pentru stabilizarea pieţei RCA, printre care se numără introducerea controlului electronic al existenţei poliţei de asigurare pentru determinarea şi creşterea gradului de acoperire, solicitarea prin contractul de asigurare a echipării vehiculelor şi în special a celor destinate transportului public şi de persoane, cu dispozitive de tip ‘cutii negre’ (black box) şi acordarea corespunzătoare a unor reduceri de primă precum şi lansarea unui sistem cuprinzător de monitorizare şi identificare a fraudelor (AIA). De asemenea, asigurătorii şi autorităţile din Italia au constituit o bază de date statistice privind evenimentele din trafic şi au monitorizat şi verificat evoluţia primelor pentru un eşantion de circa 25% din piaţa asigurărilor RCA.
Potrivit ASF, efectul acestor măsuri a fost o reducere a primei medii în piaţă de aproximativ 30% pe parcursul ultimilor ani.
‘Dialogul cu autoritatea italiană a relevat o experienţă similară în ceea ce priveşte evoluţia asigurărilor obligatorii şi s-a axat pe măsurile de piaţă specifice menite să restabilească echilibrul pe acest segment’, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Cele trei sectoare însumează peste 10 milioane de participanţi.