„Obiectivul fundamental al ASF îl reprezintă consolidarea cadrului de funcţionare şi supraveghere a pieţei asigurărilor. Cadrul actual este bine aşezat, bine închegat, dar este la început. Există vulnerabilităţi, există emoţii, contestări. Marcăm inversarea trendului în dezvoltarea asigurărilor, absolut pe baze sănătoase. Trebuie să ne ferim de creşteri artificiale sau manipulate. Stabilitatea, competitivitatea şi buna funcţionare a pieţei reprezintă obiectivul numărul 1 şi suntem acolo. Solvency II (regimul de supraveghere al directivei europene privind solvabilitatea) este o şansă, o oportunitate şi un motiv ca să ne suflecăm mânecile şi să pornim la treabă”, a afirmat oficialul ASF.
Potrivit preşedintelui ASF, cea mai mare provocare pentru autorităţi, în contextul noului regim Solvabilitate II, este puterea de spune „nu”, în condiţiile în care există o tendinţă de mistificare, de cosmetizare la unii jucători din piaţă.
„În regimul de supraveghere Solvency II nu mai este loc să te mai învârţi în jurul cozii. Piaţa în ansamblu este conştientă, matură, ştie ce are de făcut, dar nu am terminat procesul de aliniere (…) Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale pieţei româneşti a fost calitatea datelor financiare şi statistice. Încă ne luptăm, la unii, cu calitatea datelor, încă nu înţeleg că piaţa s-a aliniat”, a mai spus Mişu Negriţoiu