Preşedintele Austriei regretă decizia guvernului ţării sale de a bloca aderarea României şi a Bulgariei la zona Schengen
Austria se află, într-adevăr, într-o situaţie deosebit de dificilă din cauza afluxului de refugiaţi şi migranţi, ‘însă legătura, conexiunea dintre aceste probleme şi aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, trebuie să mărturisesc că, din păcate, nu o văd’, a spus Van der Bellen vineri.
‘Nu văd cum această blocare a aderării României schimbă în vreun fel situaţia în Austria’, a subliniat preşedintele federal într-o conferinţă de presă cu prilejul unei vizite în Slovenia.
Van der Bellen se aşteaptă ca economia austriacă să plătească un preţ din cauza acestei decizii. Pe de o parte, ea ar putea să afecteze turismul intern dacă vor sosi mai puţini turişti din România. Pe de altă parte, Austria este activă cu investiţii directe considerabile în România, a evidenţiat preşedintele.
‘Vom vedea cum vor reacţiona consumatorii români la această evoluţie’, a spus preşedintele austriac. ‘Un preţ economic este, după părerea mea, inevitabil’, a subliniat Van der Bellen, care a candidat cu susţinerea Verzilor.
De altfel, aceştia, parteneri în coaliţia de guvernare de la Viena, nu sprijină decizia ministrului de interne Gerhard Karner (Partidul Poporului, ÖVP).
‘Vicecancelarul (Werner Kogler, Verzii, n.red.) a spus deja în mod clar că noi nu am sprijinit veto-ul Austriei’, a declarat ministrul justiţiei, Alma Zadic (Verzii), vineri la Bruxelles.
‘Pentru noi este vorba, înainte de toate, despre o soluţie europeană, primul pas spre această soluţie este, desigur, aderarea Croaţiei, iar Bulgaria şi România aparţin familiei europene şi, în interiorul familiei europene, libertatea de mişcare este scrisă cu majuscule’, a afirmat Zadic.
Ea s-a arătat încrezătoare că ‘vom găsi foarte curând, foarte rapid o soluţie europeană’, adaugă APA.