Preşedintele Barclays va demisiona, în urma scandalului privind manipularea Libor
Agius (65 de ani) este în funcţie din ianuarie 2007. Anunţul privind demisia este aşteptat încă de luni, potrivit sursei citate.
Preşedintele board-ului Barclays, a doua mare bancă britanică după active, este cel mai important director executiv care şi-a oferit demisia în urma investigaţiei internaţionale privind suspiciuni că marile bănci au conpirat pentru manipularea Libor (London interbank offer rate), dobânda de referinţă de pe piaţa interbancară care serveşte drept indice global al dobânzilor.
Directorul general al Barclays, Robert „Bob” Diamond, este ţinta presiunilor autorităţilor din Marea Britanie şi Statele Unite, după ce investigaţia a dezvăluit că banca a „încercat în mod sistematic” să manipuleze dobânzile de referinţă la credite interbancare în dolari şi euro pe piaţa londoneză.
„Politicienii vor interpreta asta (demisia lui Agius – n.r.) ca el încasând un glonţ pentru Bob Diamond. Şi-au dat seama că trebuie să facă ceva, iar Agius era preşedinte şi în perioada neregulilor pentru care sunt sancţionaţi. Va fi oare suficient?”, comentează pentru Bloomberg un analist al Mediobanca Londra.
Diamond şi Agius sunt programaţi în următoarele zile la audieri în Comisia pentru Trezorerie din Parlamentul Marii Britanii. Guvernul britanic pregăteşte, separat, o dezbatere privind reforma dobânzii Libor, inclusiv introducerea unor sancţiuni de natură penală pentru cei care încalcă reglementările, a declarat un reprezentant al Trezoreriei britanice.
Premierul britanic David Cameron a cerut, la sfârşitul lunii iunie, asumarea responsabilităţii pentru nereguli „până la vârf”. Opoziţia din Marea Britanie s-a alăturat de asemenea criticlor dure la adresa băncilor, liderul Partidului Laburist Ed Miliband solicitând o investigaţie amplă privind practicile industriei financiare.
Niciunul dintre acţionarii importanţi ai Barclays nu a cerut încă demisia CEO-ului Bob Diamond, pentru că, potrivit analiştilor, nu există un plan clar de succesiune. Astfel, investitorii se tem că demisia lui Diamond ar putea provoca o nouă depreciere abruptă a acţiunilor, după scăderea de 17% înregistrată de la mijlocul săptămânii trecute, când a fost anunţată sancţiunea de 290 milioane lire.
Diamond şi cei mai importanţi trei directori executivi ai Barclays au renunţat deja la bonusurile pentru anul acesta, în urma amenzilor.
Agius va fi înlocuit cel mai probabil de Michael Rake, preşedintele board-ului grupului telecom BT şi director la Barclays din 2008, potrivit Sky News.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Barclays au refuzat să comenteze informaţiile.
Indicele Libor este calculat de Asociaţia Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede. Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacţii reale, indicele poate fi manupulat de traderi.
Peste 10 bănci, inclusiv Citigroup, Royal Bank of Scotland şi UBS, sunt anchetate de autorităţi din întreaga lume privind suspiciuni de conspiraţie pentru manipularea dobânzilor.
Traderii Barclays au participat în mai multe rânduri, în coordonare cu colegi de la cel puţin patru alte bănci, la încercări de a influenţa indicii de dobânzi, potrivit documentelor prezentate săptămâna trecută de CFTC şi Departamentul Justiţiei din SUA şi Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.
Departamentul Justiţiei din SUA a început deja o anchetă penală privind tentative de manipulare a indicilor de dobânză, iar autorităţile britanice nu s-au hotărât încă dacă vor face acelaşi lucru.