Preşedintele Băsescu îi solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG privind Educaţia

Economica.net
28 07. 2014
basescu_90865100_57488200_91126500

‘Având în vedere că, până la această dată, nu au fost luate măsuri pentru restabilirea ordinii constituţionale şi înlăturarea efectelor intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă indicate, vă solicit să reanalizaţi posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a acestei ordonanţe de urgenţă pentru considerentele precizate în scrisoarea din 4 iulie. În cazul în care veţi decide să nu daţi curs procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, vă rog să aveţi în vedere, dacă veţi considera oportun, să-mi comunicaţi motivele care au stat la baza refuzului iniţierii unui asemenea demers’, se arată în scrisoare.

Preşedintele Băsescu precizează că pe 4 iulie, în temeiul articolului 80 alineatul 2 din Constituţia României, i-a solicitat Avocatului Poporului să analizeze posibilitatea de a sesiza CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 49/26 iunie 2014, în conformitate cu articolul 146 litera d) din Constituţia României, republicată şi cu articolul 13 alineatul (1) litera f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

El menţionează că la acea dată a semnalat că prin actul normativ respectiv a fost încălcat regimul constituţional referitor la emiterea OUG, precum şi dreptul la învăţătură şi dreptul la proprietate privată.

Şeful statului arată că prin atribuţia Avocatului Poporului de a sesiza direct CCR în cadrul unei proceduri speciale s-a avut în vedere ca drepturile şi libertăţile cetăţenilor să fie mai bine apărate.

În acest sens, preşedintele Băsescu îi solicită Avocatului Poporului să ia în considerare şi punctul de vedere al societăţii civile faţă de încălcarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor prin menţinerea în vigoare a acestei ordonanţei de urgenţă.

‘Statul de drept reprezintă una dintre valorile supreme ale poporului român şi presupune obligativitatea respectării Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale. Instituirea unui climat de legalitate implică recunoaşterea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, iar un rol aparte în această privinţă revine Avocatului Poporului care are posibilitatea să asigure, prin pârghiile constituţionale şi legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale’, conchide şeful statului.