Preşedintele Băsescu merge în America Latină

Preşedintele Traian Băsescu va face, în perioada 25-30 ianuarie, o vizită în America Latină, unde va participa la Summitul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) - UE, având programată şi o vizită oficială în Peru, informează Preşedinţa.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 10:17
Preşedintele Băsescu merge în America Latină

Summitul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) – Uniunea Europeană (UE) se desfăşoară în perioada 25 – 28 ianuarie la Santiago de Chile (Republica Chile), iar vizita oficială a preşedintelui în Peru este programată pentru perioada 28 – 29 ianuarie.

Aceasta este prima vizită, în calitate de şef de stat, pe care domnul preşedinte Traian Băsescu o face în America Latină, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

„Summitul CELAC – UE, aflat la a şaptea ediţie, se desfăşoară într-un context politic şi economic mult diferit faţă de cel al lansării parteneriatului UE – America Latină şi zona Caraibilor. Tema summitului de anul acesta o reprezintă investiţiile, ca pilon important al parteneriatului CELAC – UE, Uniunea Europeană fiind cel mai mare investitor în regiune. Summitul se va concentra, în principal, pe discuţii privind promovarea investiţiilor în vederea dezvoltării durabile a comunităţilor locale, explorarea posibilităţilor de dezvoltare a dialogului CELAC – UE în materie de bune practici în domeniul investiţiilor şi al responsabilităţii sociale corporatiste (CSR), încurajarea consolidării Facilităţii de Investiţii America Latină, dar şi noua Strategie UE – Caraibe şi stabilirea unor facilităţi specifice care să susţină investiţiile în Caraibe. În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Chile, după 1989 au avut loc două vizite la nivel de şef de stat, prima efectuată în 1993 de domnul preşedinte Ion Iliescu şi a doua, în 2004, când domnul preşedinte Ricardo Lagos Escobar a vizitat România”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Vizita oficială a preşedintelui Băsescu în Republica Peru este a doua pe care un şef de stat din România o face în această ţară, precedenta vizită desfăşurându-se în 1973.

„Preşedintele Republicii Peru, domnul Alberto Fujimori, a vizitat România în anul 1998, iar domnul preşedinte Alejandro Toledo a lansat o invitaţie, încă din 2006, domnului preşedinte Traian Băsescu pentru a face o vizită în ţara sa. Principalul scop al acestui demers diplomatic urmăreşte relansarea dialogului politico-diplomatic, Republica Peru fiind una dintre cele mai dinamice economii din America Latină. Pe agenda discuţiilor figurează convorbiri oficiale între preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi preşedintele Republicii Peru, domnul Ollanta Moisés Humala Tasso, precum şi întâlniri cu preşedintele Congresului Peruan, domnul Victor Isla Rojas, şi primarul oraşului Lima, doamna Susana Villarán de la Puente”, menţionează Preşedinţia.

Delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României în această vizită în America Latină este formată din ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cinci consilieri ai domnului preşedinte, ambasadorul României în Republica Chile, E.S. domnul Florin-Angelo Florian, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Republica Peru, Ştefan Nicolae, precum şi reprezentanţi ai Compartimenului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi ai Serviciului de Pază şi Protecţie.

Aproximativ 42 de şefi de stat şi de guvern – printre care cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, François Hollande, cel finlandez, Sauli Niinistö şi premierul spaniol, Mariano Rajoy – vor participa la viitorul summit al UE şi Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), la Santiago de Chile.

Din partea Americii Latine şi a Caraibelor, şi-au confirmat prezenţa 19 lideri, printre care preşedintele cubanez, Raul Castro, şi cel mexican, Enrique Pena Nieto.

Întâlnirea la nivel înalt dintre UE şi CELAC, recent creată, va reuni delegaţii din 60 de ţări de pe două continente, alături de preşedintele Consiliului European şi de cel al Comisiei Europene.
CELAC, cu 33 de ţări membre, a fost fondată în cursul summitului de la Caracas, în decembrie 2011. Acest nou organism regional reprezintă un rival potenţial pentru Organizaţia Statelor Americane (OSA) care, spre deosebire de CELAC, include SUA şi Canada

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...