Preşedintele Băsescu se adresează azi Parlamentului
Premierul Victor Ponta a anunţat că va fi prezent la şedinţa de plen în care preşedintele va susţine un discurs, „pe baza unei relaţii instituţionale normale”. În schimb, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat că nu va participa la discursul lui Traian Băsescu din Parlament, motivând că, în opinia sa, acesta nu este un preşedinte legitim al României.
Social-democratul Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat că el va prezida, marţi, şedinţa de plen reunit a Parlamentului pentru că „trebuie să şi muncească cineva”. „Dacă domnul preşedinte Antonescu pleacă, cine conduce şedinţa? (…) Trebuie să fie un vinovat de serviciu. Nu v-aţi obişnuit că sunt vinovatul de serviciu? Cineva trebuie să şi muncească. Opţiunea mea este că eu am fost ales preşedintele Camerei Deputaţilor pentru a veni la muncă”, a afirmat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Cât priveşte prezenţa parlamentarilor liberali la şedinţa în care Traian Băsescu va adresa un mesaj, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Alina Gorghiu, a declarat, pentru AGERPRES, că rămâne la latitudinea fiecărui deputat liberal să decidă dacă participă sau nu la discursul preşedintelui. „Este decizia fiecărui parlamentar PNL dacă participă sau nu. Nu este luată o decizie politică, este decizia fiecăruia”, a spus Gorghiu.
Pe de altă parte, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat că reprezentanţii liberalilor din Senat au decis să nu participe la discursul preşedintelui din Parlament. „În nume personal, fiecare a declarat că nu doreşte să participe la mesajul pe care domnul preşedinte urmează să îl adreseze mâine (marţi – n.r.) Parlamentului. Este decizia exclusivă, sută la sută, a grupului parlamentar”, a susţinut Haşotti, care a precizat că nu a existat o indicaţie, în acest sens, din partea preşedintelui PNL, Crin Antonescu.
Deputaţii social-democraţi vor participa marţi la şedinţa plenului reunit a Parlamentului.
„Nu a fost o temă predilectă a şedinţei grupului de astăzi. Am anunţat care este programul stabilit de Biroul Permanent şi noi ne vom conforma. Colegii noştri vor respecta exact programul pe care l-am stabilit la Biroul Permanent. Mâine (marţi – n.r.) după-amiază, la ora 15,00, este şedinţă de plen reunit şi noi vom fi prezenţi”, a precizat liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, luni, la finalul şedinţei de grup a social-democraţilor.
Şi deputaţii Partidului Conservator au anunţat că vor asista la discursul lui Traian Băsescu, după cum a declarat, pentru AGERPRES, liderul grupului parlamentar al PC de la Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă. „Nici nu am discutat la grup dacă venim sau nu venim la şedinţa de marţi, nu a fost subiect de discuţie. Este vorba de programul Camerei Deputaţilor la care participăm aşa cum e normal”, a susţinut Bogdan Ciucă.
La discursul preşedintelui vor asista şi parlamentarii democrat-liberali. Deputatul PDL Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a precizat că parlamentarii democrat-liberali vor fi prezenţi în şedinţa de plen reunit de marţi şi a calificat ca ”inacceptabilă” atitudinea celor care au afirmat că nu vor lua parte la reuniunea în care va vorbi şeful statului.
Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România, Hunor Kelemen, a declarat, luni, după şedinţa grupurilor parlamentare UDMR, că deputaţii şi senatorii Uniunii nu au luat o decizie în privinţa participării la plenul reunit de marţi al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care preşedintele Traian Băsescu va susţine un discurs. „Nu este un subiect pentru care trebuie să luăm o decizie”, a spus Kelemen.
Întrebat dacă personal va participa la şedinţă, Hunor Kelemen a spus: „Cred că da”.
La rândul său, viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad, a precizat că şedinţa Parlamentului în cadrul căreia preşedintele Traian Băsescu va avea un discurs face parte din programul Camerei, aprobat de Biroul Permanent, motiv pentru care parlamentarii trebuie să fie prezenţi.
Pe 7 martie, preşedintele Traian Băsescu a înaintat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o solicitare de a se adresa Legislativului pe 12 martie. Solicitarea preşedintelui a fost făcută în temeiul articolelor 88 şi 65 din Constituţia României.
Luni, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca preşedintele Băsescu să îşi susţină discursul în Parlament, marţi, de la ora 15,00.
Ultima dată când preşedintele Băsescu s-a adresat plenului reunit al Parlamentului a fost pe 6 iulie 2012, când cele două Camere legislative au votat suspendarea sa din funcţie.
Pe teme de politică europeană, şeful statului s-a mai adresat Parlamentului pe 7 martie 2012, când a vorbit despre adoptarea, la nivelul UE, a Tratatului fiscal.