‘Cu cât graniţele vor fi mai deschise şi recunoaştem potenţialul pieţelor integrate de a produce contagiune financiară, efecte negative şi, în unele cazuri, instabilitate financiară, cu atât mai mult avem nevoie de instituţii globale care să reglementeze acele pieţe’, a afirmat Mario Draghi într-un discurs rostit la Londra.
Fără a se referi explicit la dezbaterea privind rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, şeful BCE a semnalat că ţările nu se pot bucura pe deplin de pieţele deschise fără a accepta o anume formă de împărţire a controlului politic. Această necesitate stă la baza eforturilor UE de a crea o uniune bancară şi de a extinde piaţa unică pentru bunuri şi servicii.
De asemenea, Mario Draghi a lăudat cooperarea dintre BCE şi Banca Angliei (BoE) pentru promovarea şi revitalizarea folosirii titlurilor de valoare garantate cu active (ABS), ca un exemplu al cooperării benefice pentru ambele părţi.
În 30 septembrie, comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a anunţat un ‘plan de acţiune’, ce conţine 33 de măsuri şi iniţiative legislative, care vor duce până în 2019 la înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementări şi costuri a tuturor statelor membre ale UE. Oficialul a prezentat o propunere ce vizează extinderea pieţei ABS prin crearea unor produse ‘simple, transparente şi standardizate’, eligibile pentru atenuarea cerinţelor de capital. Prin focalizarea activelor şi vinderea lor ca titluri de valoare, băncile îşi pot despovăra bilanţurile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini ‘crearea de locuri de muncă şi revenirea unei creşteri sustenabile’, se arată în planul comisarului european pentru servicii financiare.
Uniunea Europeană vrea să atenueze reglementările privind capitalul impuse băncilor şi companiilor de asigurări după criza financiară mondială, pentru a ajuta pieţele să obţină mai multe fonduri, în vederea revitalizării creşterii economice.
Organismele financiare au salutat planurile privind înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital, iar Asociaţia Bancherilor Britanici, care reprezintă creditorii din cea mai mare piaţă europeană, a apreciat că este un proiect pragmatic, cu termen limită clar.
Companiile europene accesează băncile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere şi UE speră că planificatele reforme vor determina firmele să se îndrepte şi spre pieţe.