BCE a împrumutat peste 1.000 de miliarde de euro, la dobânzi reduse, băncilor din zona euro cu prilejul primelor două operaţiuni de tip LTRO, derulate la finele lui 2011 şi începutul lui 2012, în ideea de a evita o restrângere a creditului bancar.
‘Suntem gata să utilizăm orice instrument, inclusiv un nou LTRO dacă va fi necesar, pentru a menţine dobânzile pe piaţa monetară la un nivel corespunzător cu evaluarea noastră privind inflaţia pe termen mediu’, a declarat Mario Draghi în faţa Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European. Draghi a subliniat că băncile din zona euro au rambursat peste 330 miliarde de euro din primele două LTRO, ceea ce constituie ‘un semn bun deoarece ne arată că băncile noastre nu sunt dependente de finanţarea oferită de BCE’.
Draghi a mai spus că BCE este decisă să menţină dobânda de referinţă la un nivel scăzut atât timp cât va fi necesar. În acelaşi timp, preşedintele BCE a subliniat că BCE urmăreşte cu atenţie impactul dobânzilor scăzute pentru o perioadă lungă de timp, adăugând că banca va acţiona împotriva riscurilor la adresa stabilităţii financiare care apar de pe urma dobânzilor reduse.
Referindu-se la situaţia Greciei, preşedintele BCE a apreciat că în prezent este prematur să spună dacă Grecia va avea nevoie de un nou program de ajutor. ‘Această întrebare este prematură deoarece planul actual expiră la sfârşitul lui 2014’, a declarat Draghi. Acesta a subliniat că această decizie depinde şi de capacitatea Greciei de a reveni pe pieţele financiare, lucru care este dificil de prognozat.
La ultima sa şedinţă de politică monetară, BCE a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%. De asemenea, BCE şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere pentru economia zonei euro în acest an, după ce în trimestrul al doilea cele 17 state din zona euro au ieşit din recesiune.