‘Un volum important de studii empirice a dovedit succesul acestor politici în sprijinirea economiei şi inflaţiei, atât în zona euro cât şi în SUA’, a declarat Draghi la o reuniune a laureaţilor premiilor Nobel organizată la Lindau, Germania. ‘Acţiunile adoptate în ultimii zece ani în materie de politică monetară, reglementare şi supervizare au făcut lumea mai rezistentă. Dar trebuie să continuăm să ne pregătim pentru noile provocări’, a adăugat preşedintele BCE.
Scoţând în evidenţă faptul că cercetarea rămâne esenţială în elaborarea strategiei monetare, Draghi a cerut totodată oficialilor din băncile centrale să fie lipsiţi de prejudecăţi având în vedere lacunele care există în înţelegerea modului în care funcţionează noile instrumente. ‘Trebuie să fim conştienţi de lacunele care există în cunoaşterea noastră’, a subliniat Draghi în discursul său în care nu a făcut nicio referire la politica monetară actuală.
Oficiali BCE nu sunt singuri care se confruntă cu această dilemă. Extrasele de la ultima şedinţă de politică monetară a Rezervei Federale americane arată că unii decidenţi erau îngrijoraţi cu privire la validitatea modelelor lor teoretice, în condiţiile în care inflaţia nu creşte accelerat deşi gradul de ocupare se apropie de nivelul maxim, iar ritmul de creştere este peste potenţialul economiei.
Investitorii vor urmări eventuale semnale cu privire la direcţia politicii monetare a BCE în discursul de vineri a lui Draghi la reuniunea de la Jackson Hole, la care va participa şi preşedintele Fed, Janet Yellen precum şi guvernatorii mai multor bănci centrale din întreaga lume.