Preşedintele BCE spune că riscurile la adresa economiei zonei euro s-au atenuat
„Riscurile legate de factorii geopolitici, creşterea protecţionismului şi vulnerabilităţilor pe pieţele emergente rămân orientate în jos dar sunt mai puţin pronunţate în condiţiile în care o parte din incertitudinea din jurul comerţului internaţional s-a diminuat”, a explicat Christine Lagarde în conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor.
Un eveniment crucial care a avut loc de la ultima reuniune de politică monetară este semnarea primei faze a acordului comercial între SUA şi China, a precizat Christine Lagarde.
După mai multe luni de fricţiuni şi tensiuni comerciale, primele două economii ale lumii au semnat recent un acord comercial conform căruia China s-a angajat să îşi majoreze importurile de produse americane cu 200 de miliarde de dolari.
Comerţul este un element important al analizei economice a Băncii Centrale Europene, a subliniat Christine Lagarde, „mai ales când este vorba de evaluarea riscurilor”.
De asemenea, întâlnirea de marţi de la Davos dintre Donald Trump şi Ursula von der Leyen este un semnal pozitiv cu privire la soluţionarea tensiunilor comerciale dintre UE şi SUA, a apreciat Christine Lagarde. „Tonul şi hotărârea celor două părţi trebuie considerate ca un semnal pozitiv”, a declarat Lagarde, în condiţiile în care optimismul afişat de Ursula von der Leyen cu privire la şansele încheierii unui acord comercial în câteva săptămâni i-a luat prin surprindere pe unii observatori.
Anterior, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%. De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis joi că BCE va continua să efectueze achiziţii nete în cadrul programului de achiziţionare de active, într-un ritm lunar de 20 de miliarde euro.