După ce a obţinut sprijinul Spaniei, Franţei şi Germaniei, Draghi vrea să-i câştige şi pe ceilalţi membri ai conducerii BCE în favoarea unui plan de a reduce costurile de împrumut ale statelor cu probleme pe piaţa financiară, precum Spania sau Italia, au declarat doi oficiali bancari sub protecţia anonimatului.
Propunerea lui Draghi prevede achiziţii de obligaţiuni guvernamentale pe piaţa primară de către fondul de urgenţă al zonei euro, dublate de intervenţia BCE pe piaţa secundară.
Noi reduceri de dobândă şi împrumuturi pe termen lung pentru bănci sunt, de asemenea, în discuţie, au spus sursele.
Draghi vrea să formuleze un plan solid pentru combaterea crizei din zona euro, iar sprijinul lui Weidmann i-ar permite să prezinte un front unit pe pieţele financiare.
Şeful BCE a semnalat, joi, o posibilă intervenţie pe piaţa obligaţiunilor, afirmând că va face orice este necesar pentru apărare euro. Bundesbank a răspuns reiterându-şi opoziţia faţă de achiziţia de obligaţiuni.
Draghi va discuta cu Weidmann înaintea şedinţei de joi a consiliului guvernatorilor BCE, au spus oficialii. Şeful BCE a transmis mesaje şi celorlalţi membri ai conducerii, în încercarea de a aunge la un consens.
Programul de achiziţie de obligaţiuni al BCE a dus la demisia a doi importanţi bancheri germani. Astfel, Axel Weber, un critic vocal al măsurii, a demisionat anul trecut din funcţia de preşedinte al băncii centrale, iar Juergen Stark, fost vicepreşedinte Bundesbank, a renunţat la postul de economist-şef al BCE la sfârşitul anului trecut.
Ambii s-au plâns că programul de achiziţie de obligaţiuni este riscant şi reduce presiunea de reformă asupra guvernelor.