Preşedintele BEI sfătuieşte Europa să nu ignore energiile regenerabile pe fondul ieftinirii petrolului
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar în prezent barilul de ţiţei Brent se tranzacţionează în jurul valorii de 35 de dolari pe măsură ce stocurile americane au crescut iar petrolul iranian a revenit pe piaţă după ridicarea sancţiunilor internaţionale.
‘Având în vedere dezvoltarea petrolului de şist din SUA şi perspectivele din Iran, este tentant să spunem că există suficient petrol şi să lăsăm totul aşa cum era înainte. Există însă semnale din partea Arabiei Saudite şi a altor producători că ar putea să-şi reducă oferta de petrol, ceea ce ar provoca brusc o criză în aprovizionarea cu energie, astfel încât este recomandabil că europenii să continue strategia de a reduce ponderea combustibililor fosili şi a îmbunătăţi eficienţa energetică ‘, a declarat Werner Hoyer.
În 2015, aproximativ 27% din creditele totale acordate de BEI au avut legătură cu schimbarea climatică, peste ţinta minimă de 25%, a precizat Werner Hoyer, adăugând că acţionarii băncii, cele 28 de state membre UE, aşteaptă ca BEI să continue să contribuie la proiectele care reduc impactul modificărilor climatice.
‘Sudul Europei nu contribuie atât cât ar putea la acest obiectiv iar având în vedere condiţiile climatice din sud măsurile destinate îmbunătăţirii eficienţei energetice şi reducerii impactului modificărilor climatice ar avea efecte notabile’, a apreciat preşedintele BEI.
Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.
În 2015, Banca Europeană de Investiţii a acordat credite în valoare de 77,5 miliarde de euro, per capita, principalul beneficiar al investiţiilor BEI fiind Slovenia, cu 2.125 de euro, în timp ce România şi Bulgaria se situează pe ultimele locuri, cu 20 de euro per capita, şi, respectiv, 19 euro per capita, mult sub media din UE, de 408 euro per capita.