Preşedintele BERD: Investitorii cheie ai Turciei trebuie să vadă un cadru politic clar şi credibil
Într-un interviu acordat Reuters, Odile Renaud-Basso a apreciat că a avut „o discuţie interesantă” privind combinaţia de măsuri cu Erdogan, care este un susţinător al ratelor scăzute ale dobânzilor pentru a ţine sub control presiunile inflaţioniste.
„Pe de o parte, el (Erdogan) a avut rezultate solide, cum ar fi avansul robust al economiei, dar inflaţia este de asemenea la un nivel extrem de ridicat şi am discutat despre asta. De asemenea, s-a discutat că în general băncile centrale din întreaga lume sunt într-o fază de înăsprire a politicii monetare, ceea ce lasă Turcia pe cont propriu”, a declarat oficialul BERD.
În ultimele luni, Banca Centrală a Turciei (CBRT) a şocat pieţele financiare, reducând dobânzile mai rapid decât anticipau mulţi, în timp ce inflaţia se apropie de 20%. De asemenea, moneda Turciei s-a depreciat anul acesta cu peste 25% faţă de dolar, în ultimii ani lira turcească având printre cele mai slabe performanţe în rândul pieţelor emergente. Deprecierea a exacerbat presiunile inflaţioniste, scrie Agerpres.
Analiştii apreciază că reducerea dobânzii reprezintă un indiciu că oficialii de la Banca Turciei răspund solicitărilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a scădea costurile de împrumut. Dar astfel de decizii ar putea submina încrederea investitorilor în activele ţării, avertizează analiştii.
Aceştia se aşteaptă ca la şedinţa din 18 noiembrie Banca Centrală a Turciei să reducă rata dobânzii de la 16% la 15%.
„Am semnalat că este extrem de important pentru investitorii pe termen lung şi pentru o creştere sustenabilă să existe un cadru politic clar şi credibil şi un mix de politici adecvat”, a afirmat Renaud-Basso.
Turcia a devenit cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD, obţinând anul trecut 1,7 miliarde de euro.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, economiile din zona sa de activitate vor înregistra în 2021 o creştere medie de 5,5%, o revizuire în sus cu 1,3 puncte procentuale faţă de prognozele din luna iunie. În 2022, pe măsură ce economiile îşi vor reveni, ritmul de creştere este aşteptat să se modereze la 3,8%. BERD subliniază că acest prognoze sunt supuse unui grad ridicat de incertitudine ca urmare a riscurilor asociate cu direcţia viitoare a infecţiilor cu Covid-19, posibilă înrăutăţire a condiţiilor externe şi o creştere economică mai modestă în rândul principalilor parteneri comerciali.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.
În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia ţării, iar 76% dintre aceste investiţii au mers în sectorul privat.