Preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, a vizitat Bucureştiul, oraş gazdă al summitului Iniţiativei celor Trei Mări.
„Vedem un mare potenţial de creştere a investiţiilor aici. România se dezvoltă în cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană (UE). Pentru a sprijini creşterea economică şi pentru a ajuta convergenţa nivelurilor de venit cu cele ale economiilor mai avansate din UE, ţara are nevoie de investiţii majore pentru extinderea, modernizarea şi menţinerea infrastructurii. BERD este interesată să finanţeze proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară şi să ajute la privatizarea întreprinderilor de stat”, a precizat şeful BERD, într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.
Potrivit sursei citate, în România, Banca este interesată să finanţeze proiecte de infrastructură, energie şi să sprijine interconectivitatea digitală în regiune.
Până în prezent, BERD, unul dintre principalii investitori instituţionali, a investit în România peste 8 miliarde de euro. Doar în cursul anului trecut, Banca a finanţat proiecte în valoare de 550 de milioane de euro.
Astfel, preşedintele instituţiei financiare a apreciat activitatea companiei de apă RAJA Constanţa ca un exemplu de succes pentru transformarea infrastructurii municipale. BERD colaborează cu RAJA din 1994, susţinând compania să devină cel mai dezvoltat operator regional de apă şi canalizare, ce deserveşte trei milioane de locuitori, în opt judeţe. În timpul vizitei, şeful BERD a semnat cu RAJA un nou acord de împrumut de 25 milioane de euro.
Dezvoltarea infrastructurii a fost, de asemenea, o temă a Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Iniţiativa celor Trei Mări este un proiect regional de dezvoltare a comerţului, infrastructurii, energiei şi cooperării politice în Europa Centrală. Summit-ul, care a inclus şi un forum de afaceri, a avut în discuţie şi o listă de proiecte transfrontaliere strategice în 12 ţări din zona Mării Baltice, a Mării Adriatice şi a Mării Negre.
„BERD este în măsură să sprijine întreaga gamă de proiecte necesare pentru a asigura transportul, energia şi conectivitatea digitală în regiunea celor Trei Mări. Avem o varietate de instrumente de oferit, inclusiv PPP-uri, cofinanţare cu fonduri UE şi sindicalizări mari în sectorul privat”, a declarat, la Summit, preşedintele BERD.
Cu aceeaşi ocazie, BERD a încheiat un acord de împrumut de 5 milioane de euro cu compania de servicii ‘car rental’ şi leasing Autonom, pentru a susţine dezvoltarea internaţională a acesteia. Autonom este, din această săptămână, prima companie românească care beneficiază de serviciile de consultanţă ‘Blue Ribbon’, un program al BERD care promovează dezvoltarea celor mai inovative companii din ţările în care investeşte Banca.
În plus, Suma Chakrabarti a promis sprijinul BERD pentru creşterea potenţialului turistic al Muzeului Naţional de Artă al României şi a susţinut o prelegere la Academia de Studii Economice, care i-a acordat un doctorat onorific acum cinci ani.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.