Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost urmărit peste 50 de ani de serviciile secrete americane

19 07. 2024
Luiz Inacio Lula da Silva

Lista rapoartelor despre Lula da Silva, cele mai multe redactate de ambasada SUA în Brazilia, CIA şi Departamentul de Stat, a fost transmisă de Washington scriitorului brazilian Fernando Morais, care lucrează în prezent la o biografie a liderului progresist brazilian şi a folosit legea accesului la informaţii în vederea obţinerii datelor.

Jurnalistul şi scriitorul Morais a declarat publicaţiei Folha de Sao Paulo că rapoartele americane detaliază poziţia lui Lula cu privire la diferite chestiuni politice şi economice, de când era lider sindical în centura industrială a oraşului Sao Paulo în anul 1966 şi până la venirea la putere în Brazilia a liderului extremei drepte, Jair Bolsonaro, în anul 2019.

Alte rapoarte fac referire la relaţiile fostului lider sindical cu aliata şi succesoarea sa la preşedinţie, Dilma Rousseff, precum şi la relaţiile sale cu ţări precum Cuba şi China. Documentele despre Lula da Silva conţin şi rapoarte despre planurile militare ale Braziliei, proiectele economice şi chiar producţia de petrol a ţării.

Potrivit lui Fernando Morais, din cele 819 rapoarte confidenţiale americane ce însumează 3.300 de pagini, cele mai multe, respectiv 613, au fost întocmite de CIA, şi 111 de către Departamentul de Stat, în evidenţa rapoartelor acestor instituţii fiind incluse şi cele elaborate de misiunile diplomatice ale SUA în Brazilia, restul aparţinând altor agenţii de securitate şi informaţii americane.

Scriitorul a precizat că datele pe care le-a primit se opresc la rapoartele întocmite până în 2019, anul în care a depus cererea de acces la documentele clasificate, şi prin urmare nu ştie câte alte rapoarte au fost întocmite de SUA în ultimii cinci ani şi nici dacă există astfel de documente referitoare la al treilea mandat prezidenţial pe care Lula da Silva l-a început în 2023.

Sursa foto: Flickr