Preşedintele bulgar susţine că ţara sa se simte ameninţată din cauza crizei ucrainene

Economica.net
30 04. 2014
bulgaria_26929100_06295000

Plevneliev susţine că atitudinea Rusiei faţă de criza din Ucraina demonstrează o schimbarea a metodelor sale. ‘Observăm o nouă politică, mai naţionalistă şi agresivă faţă de ţările care în epoca USSR-ului erau denumite străinătatea apropiată’. În opinia şefului statului bulgar, Kremlinul aplică o strategie de destabilizare mai întâi în Crimeea, iar apoi în Ucraina de sud-est. ‘Cine urmează? Republica Moldova, Balcanii?’, se întreabă el retoric.

‘Proiectul rus este antieuropean’ din punctul de vedere ale valorilor fundamentale, este de părere Plevneliev, care menţionează că Bulgaria este o ţară rusofilă, dar, înainte de toate, este proeuropeană. El se declară surprins de reacţia unor politicieni bulgari care susţin că Sofia nu trebuie să se opună Moscovei pentru că este dependentă de Rusia din punct de vedere energetic. Dacă cedăm astăzi, Uniunea Europeană va fi nu numai destabilizată, ci şi discreditată în ochii tuturor care doresc să adere într-o zi la ea, susţine preşedintele, precizând că se gândeşte în special la vecinii din Balcani.

‘Gazul natural nu trebuie folosit ca o armă’, mai spune el, relatează Novinite.

De la începutul crizei ucrainene, în fiecare noapte, avioanele de vânătoare bulgăreşti decolează pentru a intercepta zboruri ruseşti deasupra Mării Negre, a afirmat şeful statului rus, subliniind că numărul zborurilor de urgenţă efectuate în ultimele două luni este egal cu cel al decolărilor din ultimii 20 de ani.

Interviul preşedintelui Plevneliv a fost publicat exact în ziua în care Rusia a reacţionat ferm faţă de un comunicat de presă emis de Ministerul bulgar de Externe în care se face o legătură între anularea vizitei în Bulgaria a preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Narişkin, şi includerea numelui lui în lista personalităţilor ruse cărora li se interzice intrarea pe teritoriul Uniunii Europene. Potrivit purtătorului de cuvânt al parlamentului de la Moscova, Iuri Shuvalov, şeful acestei instituţii urma să viziteze Sofia la începutul lunii mai, dar cele două părţi au stabilit ca vizita lui să fie amânată pentru o data ulterioară.

Presa bulgară relatează că, în contextul crizei din Ucraina, guvernul de la Sofia a aprobat miercuri ca opt ofiţeri din armata bulgară să participe la o misiune a NATO pentru securizarea spaţiului aerian al Turciei. Misiunea va avea loc în perioada iunie 2014-ianuarie 2015.

Securizarea spaţiului aerian este un subiect sensibil în Bulgaria deoarece ţara nu dispune decât cu avioane de vânătoare ruse care sunt întreţinute de compania MiG din Federaţia Rusă. Înlocuirea acestor avioane cu unele din vest se dezbate de ani buni la Sofia, dar, până acum, nu s-a luat nici o decizie concretă în acest sens.