Cetăţeanul român care era agent de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropierea frontierei cu Niger şi Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmaţi care purtau turbane. Gruparea jihadistă Al-Mourabitoune a anunţat la jumătatea lunii mai că îl deţine ostatic pe român.
„Nu avem informaţii noi, încercăm să aflăm dacă există dovezi că este în viaţă”, a explicat preşedintele Kafando.
„Este pentru prima dată când o astfel de operaţiune are loc în Burkina”, a subliniat el, dezvăluind că „acest lucru ridică o problemă de securitate în regiune”.
Burkina Faso a fost scutită până în prezent de răpirile de occidentali care au afectat statele vecine Mali şi Niger, notează AFP.
Preşedintele burkinabez Blaise Compaoré, înlăturat de la putere după 27 de ani în fruntea ţării, a făcut multă vreme oficiul de mediator între Bamako şi o rebeliune predominant tuaregă în nordul Mali, regiune controlată aproape zece luni între 2012 şi începutul lui 2013 de grupuri cu legături cu Al-Qaida.
Jihadiştii au fost dispersaţi şi parţial înlăturaţi din zonă de o operaţiune militară internaţională lansată în ianuarie 2013 la iniţiativa Franţei şi care se află încă în curs. Există însă zone întregi care nu sunt controlate de Bamako.
„Pacea în această regiune necesită să fim mai organizaţi, să punem la comun diferitele noastre forţe militare, să ne conjugăm şi să ne armonizăm politicile noastre de securitate”, a apreciat Michel Kafando.
„Acest lucru s-a făcut în cadrul G5”, grup care reuneşte Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger şi Chad, „dar sperăm că se va face şi în cadrul unei reniuni a CEDEAO (Comunitatea statelor din Africa de Vest) şi a Africii centrale pe care o vom avea pentru a schiţa o strategie comună de luptă împotriva terorismului”, a adăugat preşedintele burkinabez.