Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane: Perspectivele pentru relaţiile economice româno-germane continuă să fie excelente, în ciuda provocărilor

România s-a transformat dintr-un loc dedicat producţiei într-un centru de inovare şi tehnologie şi va juca un rol important în tranziţia către energia verde şi în competitivitatea UE, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România), Andreas Lier, la o conferinţă de specialitate.
AGERPRES - mar, 03 oct. 2023, 14:29
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane: Perspectivele pentru relaţiile economice româno-germane continuă să fie excelente, în ciuda provocărilor

„În ciuda tuturor provocărilor, perspectivele pentru relaţiile economice româno-germane continuă să fie excelente şi cred că România va continua să atragă multe investiţii – teme noi, cum ar fi energia, sunt din ce în ce mai mult în centrul atenţiei. Motto-ul comunităţii de afaceri româno-germane, „Consolidarea parteneriatelor – Transformarea provocărilor în oportunităţi”, include acum şi Republica Moldova”, a menţionat Andreas Lier, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, peste 250 de participanţi din România, Germania şi Republica Moldova s-au reunit săptămâna trecută la Berlin, la iniţativa AHK România şi a Comitetului German pentru Europa de Est, pentru a lua parte la conferinţa economică româno-germană, precum şi la mesele rotunde şi întâlnirile organizate cu acest prilej.

Astfel, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi politic la nivel înalt din cele trei ţări s-au arătat interesaţi de o cooperare tot mai strânsă în domenii precum energia, digitalizarea, cercetarea-dezvoltarea şi agricultura, considerate prioritare în actualul context geopolitic.

Conform sursei citate, cancelarul Republicii Federal Germania, Olaf Scholz, şi prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, au transmis mesaje video de susţinere a cooperării economice din cele trei state.

„Ţările noastre sunt pe cale să devină neutre din punct de vedere climatic, rămânând în acelaşi timp ţări industrializate de succes. (…) Susţinem cu tărie aderarea României la spaţiul Schengen, ceea ce va conferi şi mai mult elan relaţiilor comerciale bilaterale. Punem accentul pe parteneriate puternice şi sprijinim Republica Moldova pe drumul său european”, a spus cancelarul german.

El s-a arătat recunoscător pentru faptul că Germania are parteneri de încredere precum România şi Moldova şi şi-a exprimat speranţa că schimburile dintre aceste ţări vor continua să crească. „Investitorii germani, mai cu seamă companiile mici şi mijlocii, au nevoie de condiţii cadru fiabile şi stabile pentru aceasta”, a spus el.

Pe de altă parte, cancelarul şi-a exprimat speranţa că România va accede la OECD în curând, devenind astfel şi mai atractivă şi înlesnind transferul de know-how.

La rândul său, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a subliniat că Germania este cel mai important partener comercial al României, adăugând că „succesul companiilor germane înseamnă mai multă prosperitate şi pentru România”. El a identificat mai multe direcţii de cooperare în cadrul discuţiilor anterioare cu cancelarul Scholz, cum ar fi: investiţii în industrie, agricultură, inovare şi digitalizare, infrastructură rutieră şi feroviară, participarea la reconstrucţia Ucrainei, sprijinirea Republicii Moldova.

Debutul exploatării gazelor din Marea Neagră a fost menţionat, de asemenea, ca fiind un punct de cotitură pentru afacerile din sectoarele energetic şi chimic. „Companiile germane sunt un investitor serios şi au tot sprijinul meu. Trebuie să interconectăm regiunea în ce priveşte infrastructura, economia, apărarea comună şi digitalizarea. Îi încurajăm pe toţi oamenii de afaceri interesaţi să exploreze oportunităţile existente în România”, a subliniat Ciolacu.

Prezent la Berlin, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a dat asigurări că Republica Moldova este o ţară sigură pentru afaceri. „Implementăm agenda Uniunii Europene, regulamentele sale şi regulile pieţei. Guvernul este foarte atent faţă de mediul de afaceri şi pregătit să valorifice tot potenţialul existent”, a subliniat Dorin Recean.

Atragerea şi formarea forţei de muncă bine pregătite, construirea de proiecte de infrastructură care să facă legătura între Moldova şi Ucraina şi România, realizarea tranziţiei către energia verde, dezvoltarea sectorului tehnologiei informaţiei şi, nu în ultimul rând, producţia de vinuri reprezintă câteva dintre liniile de cooperare posibile între cele trei ţări, enumerate de premierul Recean în cadrul conferinţei.

Totodată, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, le-a spus participanţilor că „România este deschisă pentru afaceri” în sectorul energetic. El a vorbit despre mixul energetic al României şi a invitat comunitatea de afaceri să participe la identificarea împreună de soluţii pe termen lung, în special în ceea ce priveşte stocarea energiei. Motivul pentru care România a ales şi surse alternative este legat de securitatea energetică: „Putem folosi numai energie verde? Eu cred că nu, pentru că, aşa cum mi-au spus experţii, nu este uşor să menţinem frecvenţa reţelei doar cu energie regenerabilă. Iar dacă investeşti doar în surse eoliene şi solare, reţeaua este în mare risc şi se poate ajunge la pană de curent. Da, sunt pentru energie verde, dar nu cu preţul securităţii energetice”, a subliniat el.

La rândul său, ministrul român al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a subliniat meritul mediului de afaceri pentru schimbarea economiei româneşti, prin aducerea tehnologiei, a know-how-ului şi a noilor competenţe în muncă.

De asemenea, el a menţionat efectele pozitive pe care aderarea la NATO şi la UE le-au avut asupra dezvoltării României. Răspunzând îngrijorării mediului de afaceri în ceea ce priveşte infrastructura, ministrul Economiei a promis ca se va strădui să scurteze timpul de transport şi să reducă birocraţia. În ce priveşte preocuparea comuna legată de lipsa forţei de muncă bine pregătite, Oprea a invitat sectorul privat să se alăture efortului statului de a păstra forţa de muncă bine calificată în România.

Conferinţa economica Româno-Germana se află la cea de-a doua ediţie, după cea organizată hibrid în 2021, care s-a bucurat de un mare succes. Evenimentul oferă o platformă de dialog între participanţi, cu scopul de a consolida relaţiile trilaterale, de a crea noi oportunităţi de afaceri şi de a creşte prezenţa companiilor germane în România şi Republica Moldova.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...