Guvernul spaniol se va reuni luni pentru a contesta la Tribunalul Constituţional acest scrutin care, în opinia sa, încalcă prevederile legii fundamentale.
Apelul va suspenda în mod automat decretul de convocare, în aşteptarea deciziei Tribunalului care, cel mai probabil, va anula decretul şi legea catalană ce l-a autorizat săptămâna trecută. Artur Mas, aliat al stângii separatiste din partidul ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), s-a angajat să organizeze, într-un cadru legal, consultarea populară în condiţiile unei opinii publice din ce în ce mai atrase de ideea separatismului.
Aspiraţiile la independenţă se află în creştere în Catalonia, o regiune cu circa 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, de când aceasta şi-a văzut în 2010 statutul de autonomie amendat de Tribunalul Constituţional, care i-a retras recunoaşterea în calitate de ‘naţiune’.
Când Madridul a refuzat în 2012 să acorde Cataloniei mai multă autonomie în ceea ce priveşte colectarea şi gestionarea taxelor, Artur Mas a promis că va organiza un referendum, aminteşte AFP.
Guvernul spaniol: Referendumul catalan privind independenţa nu va avea loc
Guvernul spaniol a transmis categoric sâmbătă că referendumul privind independenţa convocat de Catalonia nu va avea loc şi că ‘nimeni nu este mai presus de voinţa suverană a tuturor spaniolilor’, informează AFP.
‘Acest referendum nu va avea loc, deoarece este anticonstituţional’, a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria într-o conferinţă de presă.
‘Toţi spaniolii trebuie să decidă ce este Spania şi cum se organizează ea’ şi ‘nimeni nu este mai presus de voinţa suverană a poporului spaniol’, a spus ea.