Preşedintele CC din R.Moldova respinge ideea unui referendum privind denumirea limbii oficiale

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale (CC) din R.Moldova, a respins ideea unui referendum pe tema deciziei CC de joi privind limba oficială, afirmând că nu a "auzit să fie organizate referendumuri pe probleme ştiinţifice", relatează marţi Europa Liberă, în pagina electronică.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 09:24
Preşedintele CC din R.Moldova respinge ideea unui referendum privind denumirea limbii oficiale

„Nu am auzit ca undeva în lume să fie organizate referendumuri pe probleme ştiinţifice. Sunt curios, ce fel de referendum ar fi acesta?”, a declarat preşedintele CC din R.Moldova, Alexandru Tănase, într-un interviu pentru Europa Liberă.

El le-a recomandat celor care critică decizia CC în privinţa limbii de stat să aştepte mai întâi publicarea ei în Monitorul Oficial.

„Sugestia mea pentru toţi cei care au anumite neclarităţi ar fi să ia o pauză şi să aştepte mai întâi publicarea hotărârii motivate a Curţii Constituţionale şi abia mai apoi să decidă cum să procedeze”, a afirmat el.

De asemenea, preşedintele CC din R.Moldova a spus că decizia privind denumirea limbii de stat nu împiedică pe nimeni să-şi numească cum doreşte limba şi naţionalitatea.

„Este un conflict fals, creat de forţele ostile independenţei Republicii Moldova, pentru a menţine dezbinată societatea moldovenească. Nicio lege şi nicio Constituţie nu poate contesta nimănui dreptul de a se identifica drept moldovean. Este o chestiune personală a fiecăruia. Statul nu are ce interveni în acest proces”, a subliniat el.

Referindu-se la denumirea confuză a limbii în administraţia statului, el a semnalat că aceasta este o „situaţie anacronică” ce ar trebui să înceteze.

„Cu toate că în Articolul 13 din Constituţie este menţionată sintagma de «limbă moldovenească», în învăţământ limba vorbită în Republica Moldova întotdeauna a fost numită limba română. Datorită naturii anacronice a sintagmei de «limbă moldovenească», în actele administraţiei de stat de regulă se foloseşte sintagma ezitantă şi ambiguă de «limbă de stat”. După hotărârea CC din 5 decembrie, această situaţie anacronică ar trebui să înceteze”, a precizat el.

Joi, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...