‘Sperăm să ne pronunţăm înainte de 10 februarie’, a spus Dorneanu, întrebat cu privire la un calendar în privinţa sesizărilor primite de Curte în cazul OUG pentru modificarea Codurilor penale.
El a indicat că CCR aşteaptă până marţi punctele de vedere de la instituţiile invocate în sesizări.
‘Să le luăm în ordinea în care le-am primit. Sesizarea cu privire la conflictul de competenţe. Suntem în termen. Vom primi cu siguranţă până marţi punctele de vedere de la cele două părţi şi în continuare în câteva zile o să ne pronunţăm şi pe fond. Cam aceeaşi va fi situaţia şi cu privire la excepţia de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului. Şi acolo am dat un termen pentru puncte de vedere, marţi, am lăsat Parlamentului ziua de luni, când au Birou permanent, ca să se poată pronunţa şi după ce vom avea toate aceste puncte de vedere, vom stabili un termen având în vedere celeritatea pe care o solicită toată lumea în situaţia care există, dar şi un termen de gândire şi de analiză suficient’, a explicat Dorneanu la Parlament.
Curtea Constituţională a înregistrat, joi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului, urmând ca până pe 7 februarie părţile implicate să transmită punctele de vedere. Termenul de discutare a sesizării se va stabili după transmiterea acestora.
CCR a stabilit aceleaşi termene ca şi în cazul sesizării preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea executivă reprezentată de Guvernul României şi autoritatea legiuitoare reprezentată de Parlament, precum şi dintre autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească reprezentată de CSM.
Totodată, vineri, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că a decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor penale.