Preşedintele CEFC China Energy, investigat pentru presupuse infracţiuni economice – Reuters

Preşedintele companiei CEFC China Energy, un grup chinez care în luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KMG International, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.
Economica.net - joi, 01 mart. 2018, 07:08
Preşedintele CEFC China Energy, investigat pentru presupuse infracţiuni economice - Reuters

Ye Jianming a fost reţinut înainte de sărbătoarea Anului nou lunar, care a început în data de 16 februarie, a informat o sursă fără a preciza care sunt autorităţile implicate sau dacă investigaţia continuă. Informaţia a fost confirmată şi de revista chineză Caixin.

În context, acţiunile companiilor care fac parte din grupul CEFC au înregistrat scăderi puternice la bursele din Hong Kong, Singapore şi Shenzhen iar tranzacţionarea unor obligaţiuni a fost suspendată la Bursa de la Shanghai.

‘Cel mai mare mister din jurul expansiunii rapide a CEFC în ultimii este de unde vin banii. Nimeni nu poate răspunde la aceste întrebări. Cred că acum a venit timpul să obţinem unele clarificări’, a declarat Laban Yu, analist la Jefferies Group LLC.

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming, din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

În data de 8 septembrie 2017, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft (cel mai mare producător de petrol din Rusia ) de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie evaluată la 9,1 miliarde de dolari.

De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. Aceasta este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model C4, aflat în dezvoltare, este deja considerat rival pentru Dacia Duster....
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) vrea să achiziţioneze 450 de banchete pentru pasageri, cu 1,85 milioane ...