Preşedintele Chinei consideră Serbia piesa principală a noului ‘Drum al Mătăsii’

Serbia ar putea juca un rol semnificativ în ambiţiosul plan al Chinei privind crearea unui nou 'Drum al Mătăsii', menit să consolideze legăturile economiei chineze cu Europa, Asia şi Africa, a declarat duminică la Belgrad preşedintele chinez, Xi Jinping, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 19 iun. 2016, 14:32
Preşedintele Chinei consideră Serbia piesa principală a noului 'Drum al Mătăsii'

În timpul vizitei efectuate Serbia, delegaţia condusă de şeful statului chinez a semnat peste 20 de acorduri economice, care privesc mai ales sectorul infrastructurii şi cel financiar.

Iniţiativa chineză intitulată ‘One Belt, One Road’ – destinată iniţierii de noi legături comerciale pentru companiile chineze – are în vedere crearea unui nou Drum al Mătăsii, care ar porni din vestul Chinei şi ar merge înspre Asia Centrală şi apoi către Europa prin Balcani, aceasta din urmă fiind o regiune care doreşte să atragă investiţii chineze.

‘Dezvoltăm proiectul One Belt, One Road (…) Prin poziţia şi avantajele ei, Serbia va juca un rol semnificativ’ în acest proiect, a declarat preşedintele Jinping în timpul vizitei la o uzină metalurgică sârbească. Această uzină a fost cumpărată de o societate chineză, achiziţie despre care companii europene din acelaşi sector s-au plâns că ar fi un caz de concurenţă neloială prin ajutoare de stat, Serbia fiind stat candidat la Uniunea Europeană.

Şeful statului chinez a mai spus despre relaţiile dezvoltate cu Serbia că ‘această cooperare trebuie să fie un exemplu de cooperare a Chinei şi cu alte ţări din sudul şi estul Europei’.

La rândul său, şeful executivului de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a anunţat că Serbia poartă negocieri cu China pentru crearea unei zone de comerţ liber la Smederevo, un oraş aflat pe malul Dunării şi situat la mică distanţă de capitala sârbă. Premierul sârb a invitat de asemenea companiile chineze să investească în societăţi sârbe din sectoarele petrochimic şi al prelucrării cuprului, aflate în prezent în dificultate.

După ce Serbia şi China au semnat un acord de parteneriat strategic în anul 2009, companiile chineze au investit în Serbia peste un miliard de dolari, sectoarele prioritare fiind infrastructura şi energia.

Vizita lui Xi Jinping a fost prima a unui preşedinte chinez la Belgrad după mai mult de 30 de ani. După plecarea de la Belgrad, el se va deplasa în Polonia, apoi în Uzbekistan, unde va participa la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...