Preşedintele Chinei: Guvernul trebuie evaluat după indicatorii sociali, nu doar după creşterea PIB

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că Partidul Comunist ar trebui să pună mai puţin accent pe creşterea economică atunci când evaluează performanţele guvernului şi să se concentreze mai mult pe bunăstarea populaţiei, dezvoltarea socială şi îmbunătăţirea calităţii mediului.
Economica.net - D, 30 iun. 2013, 15:22
Preşedintele Chinei: Guvernul trebuie evaluat după indicatorii sociali, nu doar după creşterea PIB

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că oficialii guvernamentali nu ar trebui judecaţi numai pe baza performanţelor în ceea ce priveşte creşterea economică, un nou semnal că liderii de la Beijing sunt pregătiţi pentru un ritm mai lent de expansiune a economiei, transmite Bloomberg, care citează agenţia chineză Xinhua.

În luna mai, Xi a afirmat că China nu va sacrifica mediul înconjurător pentru a asigura creşterea economică pe termen scurt.

China, a doua mare economie a lumii, trece prin cea mai severă criză de lichiditate din ultimul deceniu, deoarece guvernul încearcă să elimine creditarea speculativă din sistemul bancar.

„Xi legitimizează în continuare creşterea economică mai lentă. Este important ca oficialii de la nivelul administraţiei locale să ştie că a scăzut importanţa creşterii economice. Vor fi mai puţine presiuni asupra guvernelor locale să umfle prognozele de creştere economică”, comentează pentru Bloomberg un manager de active din Hong Kong.

China are nevoie de o creştere economică medie de aproximativ 7% pentru a dubla Produsul Intern Brut pe locuitor până în 2020, faţă de nivelul din 2010, a declarat în luna mai premierul chinez Li Keqiang, după o întâlnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

În ultimii 10 ani, China a înregistrat o creştere economică medie de 10,5% pe an, sprijinită de creditare, investiţii publice şi exporturi.

Pentru acest an, guvernul are o prognoză de creştere economică de 7,5%, însă criza de lichiditate ar putea cauza ratarea acestei ţinte, anticipează analiştii Goldman Sachs.

Te-ar mai putea interesa și
Crizele întăresc „regatul cocainei”. Piaţa globală a spart noi recorduri în 2023 (raport ONU)
Crizele întăresc „regatul cocainei”. Piaţa globală a spart noi recorduri în 2023 (raport ONU)
Producţia, confiscarea şi consumul de cocaină au bătut noi recorduri în 2023, crima organizată fiind alimentată de crize, conform raportului anual al Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri......
Moartea cărbunelui în UE. Consumul şi producţia au ajuns la cele mai scăzute valori, în 2024
Moartea cărbunelui în UE. Consumul şi producţia au ajuns la cele mai scăzute valori, în 2024
Producţia şi consumul de cărbune în Uniunea Europeană au înregistrat cele mai scăzute niveluri în 2024, ajungând ...
Criză în România – Încă o gaură. Cel mai mare deficit de cont curent din UE, în primul trimestru din 2025 (date Eurostat)
Criză în România – Încă o gaură. Cel mai mare deficit de cont curent din UE, în primul trimestru din 2025 (date ...
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 114 miliarde de euro (2,5% din PIB) în primul trimestru ...
Mediul privat începe să fiarbă: O firmă din Mureș intră în grevă fiscală ca urmare a noilor taxe. Mesaj dur către autorități
Mediul privat începe să fiarbă: O firmă din Mureș intră în grevă fiscală ca urmare a noilor taxe. Mesaj dur către ...
O firmă din Mureș a transmis presei un comunicat în care anunță că intră în grevă fiscală ca urmare a noilor taxe ...