Preşedintele Ciprului spune că taxa pe depozite va fi respinsă. Ţara ar putea părăsi zona euro

Economica.net
19 03. 2013
cipru_29950500

O astfel de decizie ar putea aduce statul în situaţia unei încetări a plăţilor (default) şi chiar la părăsirea zonei euro.

„Am sentimentul că parlamentul va respinge (legislaţia, n.r.) pentru că simt şi cred că nu este corect şi contravine intereselor Ciprului”, a declarat Anastasiades, marţi, pentru postul suedez de televiziune TV4, citat de Bloomberg.

Mai mulţi membri ai legislativului au declarat pentru CNBC că este puţin probabil ca legislaţia privind taxarea depozitelor să treacă. Parlamentul urmează să se întrunească la 16:00 GMT (18:00 ora României).

„La acest moment le spunem (creditorilor internaţionali, n.r) că în cazul în care credeţi că făcând aşa ceva reparaţi lucrurile, distrugându-ne economia şi unul dintre cele mai mari şi mai puternice sectoare financiare de pe insulă, trebuie să spunem «Nu»”, a afirmat secretarul pentru relaţii internaţionale al Partidului Verde din Cipru, Efi Xanthou, pentru CNBC.

Liderii europeni ar putea lua în calcul o creştere a presiunii asupra Ciprului în cazul în care nu se adoptă taxarea depozitelor, a declarat un oficial european pentru Bloomberg. Printre măsurile posibile se numără tăierea acesului băncilor locale la sistemul de lichiditate de urgenţă al Băncii Centrale Europene.

„Nu există precedent pentru ce s-ar putea întâmpla dacă Cipru respinge condiţiile. Cea mai bună presupunere este că Europa ar acorda Ciprului o scurtă şi ultimă şansă de a se răzgândi şi vota din nou”, a scris într-o notă către investitori economistul-şef al Berenberg Bank Londra, Holger Schmieding.

O respingere totală a măsurii ar lăsa ţara fără ajutor european şi ar putea conduce la intrarea statului în încetare de plăţi şi chiar la ieşirea din zona euro, a spus Schmieding.

Guvernul a transmis în Parlament o vresiune modificată a legislaţiei, care prevede ca depozitele sub 20.000 de euro să fie scutite de taxă, scrie agenţia Reuters, preluată de MarketWatch. Depozitele între 20.000 de euro şi 100.000 de euro vor fi taxate, la fel ca în versiunea anterioară, cu 6,75%, iar cele peste 100.000 de euro cu 9,9%. Potrivit Reuters, care citează un interviu acordat unui post de radio de purtătorul de cuvânt al Executivului, Parlamentul va respinge planul.

Nu este clar, încă, dacă votul va mai avea loc marţi sau va fi amânat din nou, după ce a fost reprogramat în două rânduri începând de duminică, notează MarketWatch.

Potrivit agenţiei cipriote de presă, CYBC, citată de cotidianul The Guardian, votul a fost deja amânat pentru miercuri.

Bursa din Cipru a suspendat tranzacţiile marţi şi miercuri, iar băncile rămân închise. Agenţia de rating Fitch a pus sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, mai multe bănci cipriote.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat, sâmbătă, un acord pentru susţinerea financiară a Ciprului. Înţelegerea încalcă, însă, principiul că economiile deponenţilor sunt de neatins. Ţările din zona euro ar trebui să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, dar numai dacă guvernul strânge 5,8 miliarde de euro prin aplicarea unei taxe pe depozitele bancare.

Chiar dacă Bruxelles-ul a subliniat că taxarea depozitelor este o măsură care se va aplica doar în cazul Ciprului, au apărut temeri că deponenţii din ţările europene mai mari s-ar putea deveni neliniştiţi, retrăgând sume mari din bănci.