Preşedintele clubului Bayern Munchen, judecat pentru fraudă fiscală

Uli Hoeness, preşedintele puternicului club de fotbal german Bayern Munchen, va fi judecat pentru fraudă fiscală, într-o afacere care nu l-a costat încă funcţia, dar l-ar putea trimite în spatele gratiilor.
Economica.net - sâm, 08 mart. 2014, 14:49
Preşedintele clubului Bayern Munchen, judecat pentru fraudă fiscală

În faţa Înaltei Curţi din Munchen, conducătorul celui mai titrat club din Germania va trebui să dea explicaţii în legătură cu veniturile bursiere nedeclarate din Elveţia, în anii 2000.

Prejudiciul pentru fiscul german se ridică la 3,5 milioane euro, conform presei, însă suma nu a fost comunicată înaintea procesului, din respect faţă de secretul fiscal.

În vârstă de 62 ani, acest personaj pitoresc şi conducător respectat, care a obţinut o triplă istorică în sezonul trecut cu Bayern (Liga Campionilor, campionatul şi Cupa Germaniei), va fi prezent la patru audieri, prevăzute până joi.

Cazul Hoeness a fost dezvăluit în aprilie 2013 de presa germană şi a declanşat o furtună mediatică, provocând inclusiv reacţia cancelarului Angela Merkel, care şi-a exprimat ‘dezamăgirea’ faţă de comportamentul preşedintelui lui Bayern.

Banii aflaţi la originea fraudei provin dintr-un ‘împrumut’ primit în 2001 din partea omului de afaceri francez Robert Louis-Dreyfus, proprietarul firmei de echipament Adidas şi acţionar al clubului Bayern Munchen.

Miliardarul – mort în 2009 – i-ar fi vărsat 20 milioane mărci (ceva mai mult de 10 milioane euro) lui Hoeness, într-un cont din Elveţia, pentru a-i permite să ‘joace la bursă’, aşa cum a afirmat conducătorul bavarez. Acesta nu a declarat, însă, niciodată profiturile realizate, sustrăngându-se astfel fiscului. El a pus capăt în mod progresiv activităţilor sale bursiere, după ce a pierdut mulţi bani în 2007, precum şi în cursul crizei financiare din 2008.

Hoeness nu şi-a reglat, însă, niciodată situaţia fiscală, sperând să scape cât mai ieftin în urma unui acord fiscal între Germania şi Elveţia, aflat atunci în curs de negociere. Din nefericire pentru el, acest acord a capotat în noiembrie 2012, chiar în momentul în care presa germană începuse să evoce contul secret din Elveţia al unui important responsabil din fotbalul german, al cărui nume nu a fost citat.

Uli Honess a iniţiat în ianuarie 2013 o procedură de autodenunţ pentru a-şi reglementa situaţia cu costuri cât mai mici, însă demersul său a fost considerat tardiv de către Parchetul din Munchen.

Pe 20 martie 2013, imensa sa vilă situată pe malul unui lac in Bavaria a fost percheziţionată, iar Hoeness a fost nevoit să achite o cauţiune de 5 milioane euro pentru a rămâne în libertate.

Un semn al marelui interes mediatic faţă de acest proces îl reprezintă şi faptul că toate cele 49 de locuri rezervate presei şi atribuite după principul ‘primul venit, primul servit’, s-au epuizat în 27 de secunde.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând şi la Apele Române, sunt ferm convins că ceea s-a întâmplat nu o să se mai întâmple (Video)
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Galaţi, după ce a vizitat zonele inundate din localitatea Pechea, că este ferm convins că, după finalizarea investiţiilor din zonele afectate......
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii iunie 2024, de 942.889, dintre care 98,34% (927.275 de ...
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze –  surse WSJ
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze – surse ...
Compania de telecomuncații T-Mobile s-a numărat printre entitățile atacate de o operațiune de spionaj cibernetic realizată ...
Cel mai mare furnizor de energie electrică din Austria dă o nouă lovitură în România
Cel mai mare furnizor de energie electrică din Austria dă o nouă lovitură în România
Subsidiara din România a Wien Energy a a obținut autorizația de construire pentru un parc fotovoltaic în județul Olt.