Preşedintele columbian stopează distrugerea plantaţiilor de coca

Economica.net
10 05. 2015
cocaina_68536600

„Voi cere funcţionarilor guvernamentali care fac parte din Consiliul naţional pentru stupefiante (CNE) să suspende, cu prilejul viitoarei lor reuniuni (vineri, 15 mai), folosirea glifosatului în stropirea culturilor ilegale”, a anunţat şeful statului.

Juan Manuel Santos a explicat că a luat această decizie după recomandarea emisă în urmă cu două săptămâni de Ministerul Sănătăţii, care s-a pronunţat în favoarea unui moratoriu.

O recomandare ce a urmat anunţul făcut în martie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care a clasat erbicidul ca „probabil cancerigen”. Glifosatul este prezent mai ales în Roundup, comercializat de Monsanto.

„Recomandările şi studiile ajunse la Ministerul Sănătăţii arată clar că da, există acest risc”, a recunoscut preşedintele de dreapta al Columbiei.

CNE, din care fac parte mai mulţi miniştri, trebuie să definitiveze, înainte de 1 octombrie, o nouă foaie de parcurs contra culturilor ilegale, în locul stropirii cu glifosat.

Multă vreme primul producător mondial de cocaină împreună cu Peru, care a depăşit-o recent, Columbia recurge de câteva decenii la stropirea aeriană a câmpurilor de coca, plantă care serveşte la fabricarea acestui drog, în cadrul unui plan de luptă antidrog finanţat de Statele Unite.

Fumigaţiile s-au concentrat în special în sudul ţării, bastion al gherilei Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), acuzată de autorităţi că se finanţează prin intermediul traficului de droguri. Recent, însăşi FARC a cerut încetarea fumigaţiilor.

Acest dosar ar putea, totuşi, să ia o întorsătură diplomatică, iritând Statele Unite, care au furnizat avioane şi piloţi pentru fumigaţii şi nu văd cu un ochi bun încetarea acestei operaţiuni.