„Susţin de foarte multă vreme că mărirea taxei TV este o necesitate. Radioul şi televiziunea trebuie privite ca servicii publice. Ele nu pot fi băgate în aceeaşi categorie pe piaţa concurenţială. Această taxă de 4 lei, din care ei primesc cred că până la 3,2 lei, din cauza banilor pe care îi preiau cei care îi strâng, reprezintă aceeaşi sumă din 2004. Între timp s-a trecut la înalta definiţie. Orice transmisie care trebuie făcută are cu totul alţi parametri tehnici. Transmisia TVR va trebui să fie pe parametri digitali”, a spus Severin.
Potrivit acestuia, în ultimul timp s-a insistat foarte mult pe tot ceea ce înseamnă achiziţia de sport.
„De cinci ani de când sunt în această comisie am avut inclusiv propuneri legislative prin care să forţăm TVR să dea meciurile şi toate astea. Primim sute de scrisori şi de memorii din partea cetăţenilor cu privire la faptul că nu pot vedea un meci. Ce a fost după Grecia, ştiţi foarte bine. Toate aceste lucruri sunt pe bani. De unde pot veni bani? De la buget, nu văd cum. Deci, printr-o taxă”, a explicat el.
Severin a menţionat că în timp ce în România taxa TV este de 4 lei, în Serbia, „care nici măcar nu e membră în UE”, se plăteşte o taxă de aproape 10 ori mai mare. În restul ţărilor taxa este între 10-15 până la 30 de euro (pe lună – n.r.).
„În aceste condiţii, noi vorbim de o taxă de 12 euro pe an, pe care eu cred că ar trebui să o aducem la nivelul a 6-8 lei pe lună, dar decizia nu îmi aparţine. Nu văd altă soluţie. Dacă se va ajunge vreodată la mărirea taxei, putem să renunţăm la publicitatea de la TVR, ca o compensare pentru cetăţeni. Este o viziune personală, care nu angajează Guvernul. Nimeni de la Guvern nu a propus până acum mărirea taxei”, a mai afirmat Severin.
Directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Stelian Tănase, a declarat, miercuri, că a transmis ministrului de Finanţe un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta şi premierului Victor Ponta în cursul săptămânii viitoare.
Stelian Tănase a participat, miercuri, la o „discuţie de lucru” cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat.
„Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanţe este acest lucru (majorarea taxei TV, n.r.) şi sper ca săptămâna viitoare să îi înfăţişez şi primului-ministru. Avem înţelegere ca, după Anul Nou, să avem o discuţie. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuţie complicată şi ea se va purta”, a spus acesta.
Stelian Tănase a menţionat că apar diverse reglementări care, în ultima vreme, sunt „împotriva” instituţiei pe care o conduce.
El a menţionat, în acest sens, decizia Curţii Constituţionale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a încasărilor SRTv pe anul 2014.
„Este vorba de faptul că firmele vor plăti numai pentru un singur abonament, chiar dacă au o mie de televizoare. Aici putem să discutăm o formulă, dacă nu facem un abonament mai consistent, care să cuprindă faptul că are o mie de televizoare şi nu doar un abonament normal, care este preţul a două ţigări”, a mai spus Stelian Tănase.
Miercuri, preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, i-a spus lui Stelian Tănase că va fi dificilă majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales într-un an electoral şi în condiţiile existenţei mai multor nemulţumiri faţă de activitatea acestei televiziuni.
Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.