Președintele Comisiei pentru Energie din Senat Istvan-Lorant Antal: Deocamdată, ANRE nu recunoaşte costurile cu investiţiile pentru securitate cibernetică

Securitatea energetică are un cost ridicat, iar, deocamdată, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic nu recunoaşte aceste costuri, a declarat miercuri preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat, Istvan-Lorant Antal, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
AGERPRES - mie, 13 nov. 2024, 18:08
Președintele Comisiei pentru Energie din Senat Istvan-Lorant Antal: Deocamdată, ANRE nu recunoaşte costurile cu investiţiile pentru securitate cibernetică

„Deocamdată, ANRE nu recunoaşte costurile cu investiţiile pentru securitate cibernetică, Şi am înţeles că securitatea cibernetică are un cost ridicat, un cost major. Iarăşi, să nu avem pretenţia de la companii, care sunt orientate spre profit, pentru că până la urmă sunt companii economice, aşa, de dragul securităţii cibernetice, să investească în securitatea cibernetică. Aici are un rol extrem de important ANRE, după părerea mea, pentru că şi distribuţiile, dacă încep să facă masiv investiţii în securitatea cibernetică, din punct de vedere al funcţionării lor ca şi companii, şi sunt într-o piaţă reglementată, fiecare eurocent, bănuţ ce pun acolo, trebuie să fie recunoscut de ANRE”, a spus Antal, relatează Agerpres.

El a subliniat că există provocări multiple, despre care trebuie să vorbească „foarte deschis, foarte clar” şi reprezentanţii industriei şi cei de la nivel legislativ, pentru a se înţelege foarte clar unde se vrea să se ajungă şi cum poate fi susţinut acest domeniu strategic.

Pe de altă parte, vicepreşedintele ANRE, Mircea Man, a afirmat că Autoritatea recunoaşte în tarife costuri bine argumentate.

„Eu aş spune că pe argumente, acea prevenţie, pentru a nu se întâmpla incidente, vor fi recunoscute (în tarife). Şi aş mulţumi tuturor operatorilor. Am avut situaţii de criză generate de natură, şi toţi operatorii s-au mobilizat, au avut echipe de lucru în teritoriu şi au redus cât s-a putut timpul de întrerupere a energiei electrice. Deci este o colaborare între noi şi operatori, Avem şi ordine şi standarde care trebuie să fie respectate. Deci, cu argumente şi solicitări ferme Autoritatea recunoaşte”, a punctat Man.

Acesta a adăugat că nu s-a pus niciodată problema ca autoritatea să nu aibă o deschidere totală, pe argumentele aduse de operatori, pentru securitatea sistemului energetic, pentru că obiectivul ANRE este de a crea un sistem energetic solid, un sistem energetic accesibil pentru toţi cei care au şi sunt actori implicaţi în această siguranţă energetică.

„Şi sigur că punem pe primul plan şi posibilitatea ca şi cei care sunt beneficiari să poată să plătească în final, iar preţurile să fie accesibile atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. În concluzie, spunem că ANRE, prin reglementările pe care le face, ţine cont de siguranţa cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii, repet, este unul deschis şi va fi în continuare. Pot să intru şi în detaliu, pentru că tot ce înseamnă dezvoltare, fie pe energie electrică, fie pe gaz, toate investiţiile pe care operatorii le fac, să revăd în final în tariful pe care îl plătim cu toţii”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) organizează, în perioada 13-14 noiembrie, la Cluj Napoca, cea de-a doua ediţie a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, care îşi propune să reunească autorităţi naţionale, experţi din sectoarele energetic şi IT, precum şi reprezentanţi ai universităţilor şi industriei de securitate cibernetică.

Printre temele principale ale forumului se numără abordarea ameninţărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanţa colaborării dintre sectorul public şi privat, soluţii tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor şi dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel naţional şi internaţional.

Sursa foto: Facebook/Forumul de Securitate Cibernetică în Energie

Te-ar mai putea interesa și
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a declarat că este la latitudinea acţionarilor şi şefilor OMV AG dacă se va renunţa la contractul pe termen lung pentru gazele naturale din......
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 km ai tronsonului 1 – șeful CNAIR
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 ...
Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) - cunoscut cu "Autostrada Ford Otosan"- va fi dat în trafic săpămâna ...
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Amplasat de-a lungul coastei Mării Negre, Emerald Resort din Ravda este o destinație balneară excelentă, care a câștigat ...
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat joi în consultare publică ...