Preşedintele Comitetului Regiunilor UE: Autonomia etnică nu este în dizarmonie cu statul de drept

Preşedintele Comitetului Regiunilor al UE, Ramon Luis Valcarcel Siso, a declarat, vineri, într-o conferinţă susţinută împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, că autonomia etnică nu este în dizarmonie cu statul de drept, dând exemplul regiunilor autonome din Spania care fac parte din statul spaniol.
Economica.net - vin, 05 iul. 2013, 20:11
Preşedintele Comitetului Regiunilor UE: Autonomia etnică nu este în dizarmonie cu statul de drept

„Nu este de competenţa mea să-mi spun părerea faţă de situaţia din interiorul unui stat. Şi, de asemenea, vă spun că nu trebuie făcută o problemă din faptul că i se acordă autonomie unei regiuni. Această autonomie etnică nu contrazice, nu este în dizarmonie cu faptul că te afli într-un stat de drept”, a spus Valcarcel Siso, într-o conferinţă de presă împreună cu ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea.

Oficialul european a fost întrebat despre solicitările comunităţii maghiare privind înfiinţarea unei regiuni autonome a Ţinutului Secuiesc.

El s-a referit la exemplul Spaniei, care are 17 regiuni autonome, iar unele dintre ele se numesc regiuni istorice, având o realitate etnică distinctă, însă şi acestea fac parte din Spania şi vor continua să facă parte.

„Dau un exemplu pe care îl cunosc foarte bine – Spania, care are 17 regiuni autonome. Unele dintre ele se numesc regiuni istorice, ei au o realitate pe care o numesc o realitate etnică, culturală şi aşa mai departe. Şi ei aspiră la o autonomie mai mare, dumneavoastră vă refereaţi la ceva asemănător. Vă spun de pe acum că aceste lucruri se vor întâmpla, dar nu există o incompatibilitate, pot convieţui foarte bine. Dar, în concluzie, afirm că şi aceste regiuni autonome fac parte din Spania şi vor continua să facă parte din Spania”, a subliniat Ramon Luis Valcarcel Siso.

El a apreciat şi că regionalizarea la nivel european nu înseamnă câştigarea independenţei regiunii respective faţă de statul din care face parte, ci acest concept vizează colaborarea între diferitele nivele de guvernare.

„Noi urmărim o colaborare între diferitele nivele de guvernare, o colaborare între puterea locală, puterea regională şi în fruntea acestei piramide puterea naţională. Şi nu în ultimul rând sper ca această regionalizare să nu ajungă să reprezinte o alternativă pentru statul naţional”, a mai spus preşedintele CoR, ideea sa fiind apoi întărită de ministrul Dragnea.

Potrivit acestuia, Europa regiunilor nu vizează disoluţia statului naţional. „Europa regiunilor este un concept care vrea să spună că puterea de decizie, resursele financiare trebuie să înceapă să fie cât mai aproape de comunităţile locale. Iar pentru cei care au temeri, poate îndreptăţite, pentru alţii poate ipocriţi, dar şi pentru alţii, care îşi pun problema disoluţiei statului unitar, răspunsul este unul foarte simplu: Constituţia stabileşte limitele autonomiei pentru fiecare autoritate locală şi care sunt competenţele care nu se descentralizează. Competenţele fundamentale ale statului unitar român nu se descentralizează – Parlamentul va rămâne unica unitate legiuitoare a acestei ţări, Armata, Justiţia, Poliţia naţională, politica fiscală naţională, paza frontierelor, politica vamală – aceste şapte instituţii fundamentale ale statului nu se descentralizează. Consiliul regional va avea nişte competenţe administrative, să adopte hotărâri cu caracter administrativ”, a mai afirmat Dragnea.

Comitetul Regiunilor este un organism consultativ care reprezintă autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană. Rolul Comitetului Regiunilor este de a face cunoscute punctele de vedere locale şi regionale cu privire la legislaţia UE. În acest sens, Comitetul emite avize pe marginea propunerilor Comisiei.

Comisia, Consiliul şi Parlamentul trebuie să consulte Comitetul Regiunilor înainte de luarea unor decizii în domenii care privesc administraţia locală şi regională.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...