Preşedintele Consiliului European doreşte prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei
‘Pentru a-i sprijini pe Merkel, Hollande şi acordurile de la Minsk, este nevoie cel puţin să se menţină sancţiunile existente’, a declarat el pentru cotidianul francez Le Figaro în interviul publicat cu trei zile înainte de un summit european privind această problemă de la 19 şi 20 martie la Bruxelles.
‘Dacă UE ar reduce dispozitivul în această vară, relaţia transatlantică ar intra într-un stadiu foarte critic’, a adăugat Tusk, la o săptămână după o vizită la Washington pe 9 martie.
‘Preşedintele Barack Obama a fost foarte clar atunci când m-a primit în urmă cu câteva zile la Casa Albă: SUA pot accepta acordurile de la Minsk, însă menţinerea sancţiunilor îi va convinge că rămânem împreună (împotriva Rusiei)’, a subliniat el.
‘Fără presiune, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk este irealizabilă’, a adăugat Tusk, întrebat în legătură cu necesitatea ca Ucraina să recâştige controlul la frontiera cu Rusia. ‘Acordul de la Minsk nu prevede aplicarea completă /a angajamentelor luate/ decât la finalul anului cel mai devreme’, a mai spus Tusk, în sprijinul declaraţiilor sale.
Ţările UE sunt împărţite cu privire la necesitatea de a extinde sau nu la summitul de joi sancţiunile economice împotriva Rusiei, care expiră în luna iulie.
Rusia este acuzată de Occident că îi susţine cu arme şi soldaţi pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii pe care Moscova le respinge ferm.
Totodată, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, a anunţat că nu va participa la ceremoniile care vor marca 70 de ani de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial prevăzute să aibă loc la Moscova în luna mai.
‘Am primit invitaţia. Nu voi merge. Să particip la o paradă militară alături de agresorii actuali şi de persoana care a recurs la arme împotriva populaţiei civile din Ucraina ar fi pentru mine, ca să nu vorbesc în termeni duri, prea echivoc’, a declarat el pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.