Preşedintele din Maldive a demisionat ca urmare a protestelor sociale
Iniţial au apărut informaţii contradictorii legate de situaţia din Insulele Maldive. O sursă militară a indicat că preşedintele demisionează, iar un membru al cancelariei prezidenţiale a insistat că Mohamed Nasheed „nu are nicio intenţie să demisioneze”.
„Va fi mai bine pentru ţară dacă în actuala situaţie demisionez. Nu doresc să conduc ţara cu mână de fier, deci demisionez”, a explicat Mohamed Nasheed, potrivit Agerpres.
Un purtător de cuvânt militar a indicat într-o conferinţă de presă că preşedintele Nasheed a acceptat să demisioneze transferându-şi prerogativele vicepreşedintelui Mohammed Waheed Hassan.
Decizia prezidenţială intervine după mai bine două săptămâni de proteste, în această insulă din Oceanul Indian cu aproximativ 300.000 de locuitori, cunoscută pentru frumuseţile sale naturale, nu drept urmare a unor mişcări sociale.
Majoritatea analiştilor politici cataloghează drept o serioasă înfrângere demisia lui Nasheed, un fost deţinut politic, militant pentru drepturile omului şi înverşunat apărător al mediului înconjurător ales preşedinte în 2008, în cursul primelor alegeri democratice în această ţară.
Mohamed Nasheed a provocat mânia opiniei publice şi critici la nivel internaţional după ce a ordonat armatei să-l aresteze pe judecătorul tribunalului penal Abdullah Mohamed, care a decis punerea în libertate a unui militant antiguvernamental.
Marţi, după o serie de confruntări violente, protestatarilor în capitala ţării, Male, li s-au alăturat membri ai forţelor de ordine, un moment hotărâtor se pare pentru demisia preşedintelui Nasheed.