Preşedintele Eurogrupului: reformele propuse de guvernul grec „nu sunt suficiente”
„Principala problemă este încrederea” între Grecia şi partenerii săi europeni, a spus Dijsselbloem la sosirea la reuniune, considerată crucială pentru menţinerea Greciei în zona euro.
Anterior, olandezul Eric Wiebes, secretar de stat în ministerul de finanţe, a spus că mai multe guverne din zona euro, printre care şi cel de la Haga, „au serioase îndoieli” privind angajamentul şi capacitatea Atenei de a aplica efectiv reformele propuse de guvernul lui Alexis Tsipras pentru a-i convinge pe europeni să aprobe un nou program de asistenţă financiară.
La fel de pesimist s-a dovedit a fi şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, care a spus la sosirea la Eurogrup că negocierile vor fi „extrem de dificile”.
„Vom avea negocieri extrem de dificile”, a afirmat Schauble, adept recunoscut al unei linii foarte dure faţă de Atena.
Ceva mai optimist s-a dovedit a fi ministrul austriac de finanţe, Hans Joerg Schelling, care a afirmat că există 60% să se obţină un acord în Eurogrupul de sâmbătă, relatează Reuters, citând agenţia austriacă APA.
Schelling atrage însă atenţia că aceste şanse se pot materializa doar dacă Grecia va prezenta garanţii pentru implementarea măsurilor de reformă. „Dacă garanţiile nu apar, şansele se vor inversa”, a spus el.