Președintele Federal Reserve Jerome Powell susține că are nevoie de mai multe date privind scăderea inflației pentru ca să decidă coborârea dobânzii cheie
Datele statistice pe luna mai au arătat că indicatorul preferat al Fed privind inflaţia nu a crescut deloc în acea lună în timp ce rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni a coborât până la 2,6%, în continuare peste ţinta de 2% a Băncii Centrale dar pe o pantă descendentă.
„Vrem să înţelegem dacă cifrele pe care le vedem sunt o citire corectă a ceea ce se întâmplă cu inflaţia de bază. Vrem să avem mai multă încredere, şi sincer pentru că economia americană este una solidă, avem capacitatea de a mai aştepta”, a spus Jerome Powell la un forum bancar organizat la Sintra (Portugalia) de Banca Centrală Europeană.
Începând din luna iulie a anului trecut Fed a păstrat dobânda de referinţă în intervalul 5,25%-5,5%, însă oficialii Fed discută când să relaxeze politica monetară în contextul în care inflaţia revine în apropierea ţintei de 2% avută în vedere de Banca Centrală a SUA.
În prezent, inflaţia în SUA este cu o jumătate de punct procentual peste ţinta Fed, care în comunicatul publicat la finalul reuniunii din 12 iunie a descris-o drept „ridicată”. Totuşi, cele mai recente date statistice privind inflaţia şi activitatea economică sugerează că presiunile pe partea de preţuri ar putea să continue să se reducă, astfel că investitorii se aşteaptă ca Fed să decidă o primă reducere de dobândă, de un sfert de punct procentual, la reuniunea din 17-18 septembrie.
Dacă Fed va respecta sau nu acest calendar, sau oficialii Fed vor decide o nouă amânare, depinde de noile date referitoare la şomaj şi inflaţie, inclusiv datele privind rata şomajului pe luna iunie, care vor fi publicate vineri, precum şi raportul de inflaţie pe luna iunie, care va fi dat publicităţii în data de 11 iulie.