Grupul PSA deţine brandurile Peugeot, Citroen şi Opel.
„Judecând după cum lucreazele de la FCA şi PSA, sunt încrezător să declar că un memorandum cu caracter juridic obligatoriu va fi semnat până la finalul anului”, le-a spus Elkann jurnaliştilor, la Torino.
Grupul nu este îngrijorat de acţiunea în justiţie anunţată de General Motors, care acuză Fiat Chrysler că o perioadă îndelungată a dat mită oficialilor sindicatului United Auto Workers (UAW), şi consideră că acuzaţiile sunt neîntemeiate, a afirmat preşedintele Fiat Chrysler.
Cei doi producători auto au ca obiectiv reduceri anuale de costuri de 3,7 miliarde de euro (4,09 miliarde de dolari) în urma planificatei fuziuni anunţate la finalul lunii octombrie. Entitatea combinată, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vânzări anuale de aproape nouă milioane de vehicule, fiind al patrulea producător auto global, după Volkswagen, alianţa Renault – Nissan – Mitsubishi şi Toyota.
În comunicatul oficial al Fiat Chrysler şi PSA se arată că „firmele au ajuns la un acord pentru a negocia o combinare deplină a respectivelor entităţi printr-o fuziune între egali”.
ă echipPreşedintele FCA, John Elkann, şi directorul general al PSA, Carlos Tavares, îşi vor menţine poziţiile în entitatea combinată, care va fi înregistrată în Olanda, va fi listată la bursele din Paris, New York şi Milano şi va avea sedii în Franţa, Italia şi SUA.