Preşedintele Franţei va pleda în faţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru o „mondializare mai socială”

Economica.net
07 06. 2019
emmanuel_macron_62564700

Primindu-l vineri la Palatul Elysee pe premierul suedez Stefan Lofven, Emmanuel Macron a subliniat voinţa celor două ţări „de a avansa spre o mondializare mai socială” şi „de a consolida pilonul european al drepturilor sociale”. „Fie că este la G7 sau în Europa, conlucrarea franco-suedeză este cea pentru o mai mare exigenţă socială şi o mondializare care nu se poate face în detrimentul nici a clasei de mijloc, nici a celor care muncesc”, a spus el.

După cum a declarat deja în faţa ONU, preşedintele francez va sublinia şi în faţa OIM importanţa luptei împotriva inegalităţilor şi a luării în considerare a normelor de lucru în acordurile multilaterale, poziţie pe care Franţa o apără inclusiv în cadrul unui „G7 social” care se derulează joi şi vineri la Paris.

Cu ocazia centenarului său, prilej cu care vor susţine discursuri numeroşi lideri internaţionali, OIM intenţionează să adopte o convenţie asupra eliminării violenţelor şi hărţuirii în lumea muncii.

Vizita la OIM este o tradiţie pentru preşedinţii francezi începând de la Francois Mitterand. Macron va profita de ea pentru a discuta cu liderii principalelor sindicate şi federaţii patronale.

Franţa vrea să obţină ca organizaţiile internaţionale – FMI, Banca Mondială, OMC, OCDE – să ţină mai mult seama de drepturile oamenilor muncii şi să nu trimită mesaje contradictorii ţărilor cele mai vulnerabile.

De asemenea, Franţa urmează să semneze la Geneva un acordul cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OIM) pentru a crea în 2020, la Lyon, o Academie Mondială a Sănătăţii în acest oraş.