Orsi, care este totodată preşedintele şi administratorul delegat al Finmeccanica, era vizat de mai multe luni de o anchetă pentru corupţie, iar mai multe alte persoane, inclusiv un fost ministru, sunt deja anchetate pentru presupuse fapte similare.
Judecătorul care se ocupă cu ancheta, la tribunalul de la Busto Arsizio, în apropiere de Milano, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Agusta Westland, o filială a Finmeccanica, Bruno Spagnolini, care a fost plasat sub arest la domiciliu din aceleaşi motive, şi anume „corupţie la nivel internaţional, extorcare de fonduri şi îmbogăţire personală”.
Doi presupuşi intermediari în plata sumelor oferite ca mită, Guido Haschke şi Carlo Gerosa, rezidenţi în Elveţia, sunt vizaţi, de asemenea, de mandate de arestare şi cereri de extrădare către Italia.
Statul italian este principalul acţionar al grupului, controlând 30,2% din capital. Această arestare are loc, de altfel, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile legislative din Italia, care ar putea să fie strânse, iar această temă ar putea să intre în campania electorală.
Finmeccanica nu este singura mare companie italiană care se confruntă cu dificultăţi judiciare. Săptămâna trecută, Parchetul din Milano a deschis o anchetă vizându-l pe preşedintele gigantului energetic italian Eni, Paolo Scaroni, pentru un caz de corupţie în Algeria. În plus, un scandal în centrul căruia se află a treia cea mai importantă bancă din ţară, BMPS, ţine prima pagină de mai multe săptămâni, în Italia.