Preşedintele Huawei: Supravieţuirea va fi principala prioritate în 2020
Într-o scrisoare publicată la finalizarea anului 2019 – „un an extraordinar” pentru Huawei – Xu a subliniat că firma a rezistat „în pofida intenţiilor Guvernului american de a ne asupri”.
Oficialul chinez a afirmat că veniturile din vânzări ale companiei au crescut cu circa 18% în 2019, conform estimărilor interne, la 850 miliarde yuani (121,794 miliarde dolari, 108,691 miliarde euro), deşi cifra este sub proiecţiile iniţiale.
În ceea ce priveşte anul 2020, Xu spune că Huawei va continua să fie pe lista neagră americană: „Nu vom creşte la fel de rapid ca în prima jumătate a anului 2019 (…). Va fi un an dificil pentru noi”.
Preşedintele Huawei crede că Washington „va reprima în continuare dezvoltarea tehnologiei avansate pe termen lung”, ceea ce va genera „un mediu provocator pentru ca Huawei să supravieţuiască şi să prospere”, şi la aceasta se va adăuga şi încetinirea economiei mondiale.
„Orice risc care afectează continuitatea afacerilor noastre trebuie luat drept o problemă de viaţă şi de moarte. Trebuie să mergem contracronometru şi să renunţăm la orice tip de speranţă nerealistă”, a spus Xu, care le cere angajaţilor să ia presupusa campanie „strategică şi pe termen lung” a SUA contra Huawei drept o oportunitate de motivare şi „întărire a muşchilor”.
Washington a interzis în luna mai companiilor americane să aibă legături comerciale cu Huawei din cauza unei presupuse ameninţări privind reţelele sale 5G pentru securitatea naţională, însă, de atunci, au fost date două moratorii la decizie, astfel încât, până în februarie, compania chineză poate opera în SUA.
În ceea ce priveşte îndoielile pe care le generează în multe ţări europene în legătură cu securitatea echipamentelor sale şi presupusa subordonare faţă de Partidul Comunist chinez, şeful Huawei a reiterat: „Respectarea reglementărilor întotdeauna a marcat operaţiunile noastre la nivel global de la cap la coadă”.
Recent, compania a reacţionat la un articol din The Wall Street Journal, conform căruia ar fi primit 75 miliarde dolari ajutoare de la Guvernul chinez şi ar beneficia de protecţie specială din partea regimului.
Huawei a negat că ar fi primit respectiva sumă şi a dat asigurări că Beijingul îi acordă acelaşi tratament ca şi restului companiilor private ce operează în ţară.
„Consolidarea securităţii cibernetice şi protecţia datelor private ale utlizatorilor reprezintă principalul punct de pe agenda noastră şi vom continua să respectăm toate legile şi reglementările de pe pieţele unde operăm”, a promis Xu.