Preşedintele Iohannis anunţă convocarea unei noi şedinţe a CSAT după consultările cu Guvernul

Economica.net
05 09. 2018
csat_7658943576_86581700

„În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, preşedintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie, ora 11,30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care ţin de rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită. Ulterior acestor consultări, preşedintele României urmează să convoace o nouă şedinţă a CSAT în vederea reluării discuţiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

În sursa citată se menţionează că, potrivit art. 119 din Constituţie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii.

„În aplicarea acestor dispoziţii, art. 3 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării instituie caracterul obligatoriu al hotărârilor CSAT pentru autorităţile publice şi instituţiile publice la care se referă. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 13 din acelaşi act normativ, membrii CSAT sunt răspunzători de respectarea hotărârilor adoptate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Prin urmare, inclusiv în cazul proiectelor de acte normative iniţiate sau emise de Guvern cu privire la propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, membrii Guvernului care au şi calitate de membri ai CSAT poartă aceeaşi responsabilitate cu privire la hotărârile adoptate în cadrul CSAT”, se menţionează în comunicat.

Administraţia Prezidenţială arată că în ceea ce priveşte bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, acestea au fost discutate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 noiembrie 2017, când s-a emis Hotărârea CSAT nr. 140/2017 privind proiectele de buget pentru anul 2018 ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„Proiectele de buget au fost avizate, conform documentelor înaintate de Ministerul Finanţelor Publice. Alocaţiile bugetare pe anul 2018 pentru fiecare dintre aceste instituţii sunt cele prevăzute în anexa Hotărârii nr. 140/2017 şi au caracter obligatoriu pentru membrii Guvernului până la emiterea unei alte hotărâri. În consecinţă, rolul constituţional al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorităţi publice, precum şi dezideratele şi angajamentele asumate atât de Preşedintele României, cât şi de Parlament, prin Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcţionării instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, se subliniază în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări, la Palatul Cotroceni, joi, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018.

La această întâlnire au fost invitaţi şi miniştrii de resort.

CSAT s-a reunit, marţi, pentru analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, însă şedinţa a fost suspendată de şeful statului.

”Nu s-a putut obţine consens, adică unanimitate în CSAT, şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Am luat decizia să suspend şedinţa CSAT, deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, dar, pe de altă parte, nu putem face abstracţie şi nu dorim să facem abstracţie de la principiul colaborării loiale între instituţiile statului. Şi atunci, prin suspendarea şedinţei CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip ‘şicană politică’, să se revină la discuţii, la colaborări şi imediat ce situaţia va fi remediată se va putea obţine avizul CSAT”, a precizat, marţi, şeful statului.