Preşedintele Iohannis cere reexaminarea Legii privind fondul de pensii şi pensiile facultative
Şeful statului arată că legea are ca obiect de reglementare modificarea dispoziţiilor referitoare la contractul de societate aplicabil în materie. Astfel, prin derogare de la prevederile Codului civil, se instituie posibilitatea adoptării hotărârilor privind modificarea contractului de societate cu acordul majorităţii participanţilor, dacă prin contract nu se stabileşte altfel. Totodată, se prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate.
‘Cu privire la procedura de modificare a contractului de societate, considerăm că soluţia legislativă propusă pentru modificarea art. 10 alin. (3) din Legea nr. 411/2004, respectiv pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 este de natură să genereze incertitudine juridică şi lipsă de previzibilitate în aplicarea normei juridice’, se precizează în cererea de reexaminare adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Preşedintele Iohannis consideră că se poate realiza modificarea contractului de societate şi printr-o altă procedură decât cea a acordului din partea majorităţii părţilor, dacă există o clauză contractuală ce derogă de la norma instituită, ea însăşi derogatorie de la dreptul comun, ceea ce poate însemna că modificarea contractului de societate ar putea fi realizată şi cu acordul a mai puţin de majoritate din participanţi.
‘Aşadar, chiar dacă în aparenţă modificarea propusă ar putea fi justificată de raţiuni de ordin practic, în realitate această soluţie legislativă ar putea afecta interesele participanţilor la contractul de societate şi ar putea conduce la abuzuri în aplicare’, susţine şeful statului.
Preşedintele Iohannis punctează referitor la posibilitatea ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să poată emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate că sunt necesare clarificări suplimentare, întrucât, în forma actuală, aceasta poate genera imprevizibilitate în aplicare, ca urmare a faptului că ASF ar putea interpreta că are competenţa să modifice, prin norme proprii, inclusiv regula majorităţii pentru adoptarea hotărârilor privind modificarea contractului de societate.
‘Astfel, pe lângă faptul că ar fi afectat şi principiul ierarhiei actelor normative, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie, această normă instituie şi un drept de reglementare excesiv pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară’, completează şeful statului.