Preşedintele Iohannis discută cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe marginea priorităţilor legislative

Preşedintele Klaus Iohannis discută miercuri cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament cu privire la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului în străinatate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 04:57
Preşedintele Iohannis discută cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe marginea priorităţilor legislative

Calendarul consultărilor de miercuri este următorul: de la ora 10,00 – Partidul Social Democrat; ora 11,00 – Partidul Naţional Liberal; ora 12,00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României; ora 14,00 – Partidul Conservator; ora 15,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 16,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; ora 17,00 – Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Este cea de-a doua rundă rundă de consultări a şefului statului cu partidele şi formaţiunile parlamentare de la preluarea mandatului prezidenţial. Primele consultări au avut loc pe 12 ianuarie şi au vizat încheierea unui acord pentru finanţarea Apărării, scrie Agerpres.

PSD va propune la consultările cu preşedintele Iohannis un sistem electoral diferit de cel actual pentru alegerea Parlamentului. Potrivit preşedintelui social-democraţilor, Victor Ponta, va fi fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proporţional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, în aşa fel încât în Camera Deputaţilor să fie 300 de deputaţi, plus minorităţile naţionale, iar în Senat un număr maxim de 100 – 110 senatori.

Delegaţia PSD va mai susţine la Palatul Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv în diaspora, să fie făcută de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul logistic al autorităţilor publice.

În ceea ce priveşte sistemul de alegere a autorităţilor locale, pentru primari opţiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, ‘care nu a dovedit niciun fel de probleme în organizare şi funcţionarea mandatului”.

Tot miercuri, delegaţia PSD va propune reluarea activităţii Comisiei de revizuire a Constituţiei, pe baza principiilor care au fost avute în vedere chiar din 2013. În ceea ce priveşte conducerea şi structura comisiei, social-democraţii vor să se ţină cont de prezenţa tuturor grupurilor politice importante.

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentară, Ponta a spus că PSD este de acord cu modificarea textului constituţional.

Din delegaţia PSD la consultările cu şeful statului vor face parte premierul Victor Ponta, preşedintele executiv, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi senatorul Ioan Chelaru.

PNL va susţine la consultările cu şeful statului ca plafoanele de cheltuieli privind finanţarea campaniilor electorale să fie reduse drastic şi strict direcţionate pentru informarea cetăţenilor cu privire la idei şi proiecte politice, iar sumele la dispoziţia partidelor să provină, în anumite condiţii, exclusiv de la bugetul statului.

De asemenea, liberalii vor susţine adoptarea unor proceduri accelerate în cazul solicitărilor venite din partea procurorilor care vizează foşti sau actuali demnitari, a anunţat luni vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

Delegaţia PNL va fi compusă din copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va propune, la consultările de la Cotroceni, un sistem electoral mixt, alegerea primarilor din primul tur, dar va prezenta şi soluţiile sale pentru rezolvarea crizei creditelor în franci.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care va conduce delegaţia formaţiunii, a declarat pentru AGERPRES că, la fel ca şi în 2011, va propune un sistem electoral mixt, dar nu cel actual.

‘Din punctul nostru de vedere un sistem mixt ar acoperi toate cerinţele. Deci, jumătate sau un pic peste jumătate, în jur de 60-65 la sută din numărul de mandate să fie în colegii uninominale şi restul pe listă naţională, prin care se poate compensa, bineînţeles folosind metoda D’Hondt, repartizarea mandatelor în aşa fel încât din fiecare vot exprimat, acolo unde s-a exprimat, acolo să fie şi mandatul. Deci, principiul repartizării proporţionale este important’, a spus Kelemen Hunor.

În legătură cu reducerea numărului de parlamentari, UDMR este de acord cu varianta de 300+18 la Camera Deputaţilor şi aproximativ 127 la Senat.

”După calculele noastre, ca să fie o reprezentare corectă în ceea ce priveşte Senatul, undeva la 127 s-ar putea reduce numărul de senatori. Fiindcă propunerea noastră include şi un număr minim de senatori pentru judeţele mici. Deci, doi senatori pentru judeţele mici, să nu fie niciun judeţ cu mai puţin de doi senatori”, a explicat liderul UDMR.

Delegaţia Uniunii va susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, aşa cum se întâmplă în prezent şi ‘poate fi de acord ca preşedinţii de CJ să fie aleşi şi de către Consiliul Judeţean, nu neapărat prin vot direct’.

De asemenea, UDMR va propune ca partidele să fie finanţate doar de la bugetul de stat.

La consultările de la Cotroceni, delegaţia Uniunii va prezenta şi soluţiile privind criza creditelor în franci elveţieni, respectiv ‘conversia creditelor în valută în lei sau, în cazul în care creşte rata de schimb cu o anumită sumă sau cu anumit procent, atunci dobânzile să fie tăiate’.

Delegaţia UDMR pentru consultările de la Cotroceni va fi formată din Kelemen Hunor şi parlamentarii Mate Andras, Marton Arpad, Borbely Laszlo şi Biro Rozalia.

PP-DD va propune la consultările de miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis modificarea legii electorale şi revenirea la votul pe liste.

‘Susţinem şi noi schimbarea legii electorale. Ar fi ideal să fie pe listă, dar noi ne dorim să fie pe listă judeţeană. De fapt, liste judeţene, pentru fiecare judeţ în parte. Acesta este unul dintre punctele noastre de vedere’, a declarat Simona Man pentru AGERPRES.

PP-DD susţine şi introducerea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.

‘Acestea sunt necesare pentru că, din punctul nostru de vedere, ne dorim să fie câţi mai mulţi români care să voteze. Cu atât alegerile sunt mai legitime, cu cât mai mulţi români îşi exprimă votul’, a spus Simona Man.

Ea a mai spus că, în ceea ce priveşte accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunităţii parlamentare, PP-DD a afirmat în mai multe rânduri că imunitatea aleşilor ar trebui să se rezume doar la partea de declaraţii politice.

Simona Man va fi însoţită la consultările de la Palatul Cotroceni de preşedintele fondator Dan Diaconescu, secretarul general Liviu Neagu, Radu Orzaţă, senatorul Ionel Agrigoroaie şi deputatul Valentin Blănariu.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...