Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani

17 10. 2024
biden 5878978908675

Beneficiarii sunt 60.000 de debitori, iar totalul angajaţilor din serviciile publice – profesori, infirmieri, asistenţi sociali, militari, pompieri şi lucrători în serviciile de urgenţă – cărora li s-au şters până acum datorii de acest tip se ridică astfel la peste un milion. În cadrul programului, debitorii care au achitat cel puţin 120 de rate lunare din creditele pentru studii pot fi scutiţi de plata restului datoriei.

În total, guvernul condus de Biden a aprobat măsuri de acelaşi gen în valoare de 175 de miliarde de dolari, pentru cinci milioane de debitori, consemnează un comunicat al Casei Albe. Numai în cadrul programului pentru funcţionarii publici s-au şters datorii de peste 73 de miliarde de dolari.

Republicanii consideră că prin astfel de acţiuni preşedintele şi-a depăşit atribuţiile şi a acordat avantaje inechitabile debitorilor cu studii superioare, în timp ce alţi americani nu primesc ajutoare similare.

Luna aceasta, un judecător din St. Louis, numit de fostul preşedinte Donald Trump, a emis un ordin preliminar care interzice guvernului federal să anuleze „în masă” creditele pentru studii şi să şteargă fie ratele, fie dobânzile până la pronunţarea unei decizii într-un proces din statul Missouri.

Şi Curtea Supremă a SUA, dominată de conservatori, a respins anul trecut alte propuneri de ştergere a unor credite pentru studii în valoare de sute de milioane de dolari.

AFP menţionează că în Statele Unite există zeci de milioane de datornici care achită credite foarte costisitoare pentru studii. Vicepreşedintele Kamala Harris, care candidează la preşedinţie, promite pe site-ul său de campanie electorală că „va acţiona pentru a pune capăt poverii nerezonabile a datoriilor pentru studii şi va lupta pentru a face mai accesibil învăţământul superior, astfel încât universitatea să fie un bilet de intrare pentru clasa mijlocie”.

În comunicatul Casei Albe, Harris afirmă că a întâlnit în campanie mulţi funcţionari cărora li s-au anulat creditele respective şi care „spun că acum au mai mulţi bani în buzunare pentru a-şi cumpăra o casă, a-şi închiria un apartament, a-şi lua o maşină, a-şi întemeia o familie şi a economisi pentru viitor”.

Creditele pentru studii nu sunt în schimb o prioritate pentru contracandidatul ei, republicanul Trump, care a criticat măsurile considerate nedrepte faţă de cei care au achitat deja împrumuturile.

Biden a promis încă de la începutul mandatului că va uşura povara datoriilor americanilor, iar subiectul este promovat de guvern şi în contextul inflaţiei care a afectat bugetul familiilor.