Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat legea privind indemnizaţia pentru mame

'Chiar astăzi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege (...) privind concediul şi indemnizaţia pentru mame', a spus Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 15:08
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat legea privind indemnizaţia pentru mame

„Vă rog să nu tratati această chestiune într-un mod contabil. Este o lege pro-activă, foarte importantă pentru România”, a spus Iohannis cu ocazia depunerii jurământului de către noul ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru.

În opinia sa, legea este bună, aşteptată şi bine-venită.

‘Vă încurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) şi pe dvs, dl prim-ministru, să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu trataţi această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranţă, este foarte importantă pentru România’, a adăugat Iohannis.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani, pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Mamele vor primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară. Având în vedere că salariul minim brut pe ţară va fi de 1.250 lei începând cu 1 mai, valoarea acestei indemnizaţii minime va fi de 1.060 lei/lună.

Indemnizaţia se va acorda până la implinirea vârstei de doi ani de către copil. În cazul în care mamele se decid să se întoarcă, vor primi un stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă (adică din 85% din salariul minim brut),  adică în jur de 500 lei pe lună.

Părintele care s-a intors din concediul de creştere a copilului nu poate fi concediat timp de şase luni de la revenire.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...